X 
Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Protest la Guvern: Transportatorii se opun modificărilor propuse de Ministerul Infrastructurii

9 noi. 2023,, 14:51   Societate
2413 0

Noul cod al Transporturilor, aprobat în această săptămînă de Guvern, i-a scos în stradă pe transportatorii din întreaga țară. Reprezentanții a zeci de companii și-au adus astăzi microbuzele în fața Guvernului, pentru a protesta față de modificările propuse de guvernare.

Potrivit transportatorilor, în spatele noilor reglementări se ascund interese corupte de grup, iar scopul este de a le prelua mai multor companii din acest sector afacerile.

"Ce pe noi ne supură? În primul rînd condițiile de acces la profesie. Normele europene prevăd condiții, nu poate fiecare care are o singură ștampilă să se ocupe cu activitatea de transport, așa e în toată Uniunea Europeană. Acum ei spun că ceva simplifică, dar de fapt deraiază de la condițiile de acces la profesie și încearcă să aducă companii care nu vor corespunde acestor cerințe, iată intenția lor. Noi și așa lucrăm cu niște hîrburi, noi și așa nu putem reînnoi parcul de autobuze, dar ei deja facilitează ca în general să fie niște companii care să aibă doar director și o ștampilă, asta e scopul lor", a declarat președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa.

Alexa mai afirmă că o altă modificare propusă de Ministerul Infrastructurii va duce la închiderea rutelor mai puțin rentabile de la sate, iar oamenii nu vor avea cu ce se deplasa spre centrele raionale.


"Ei propun ca o unitate de transport să nu mai poată fi inclusă în două autorizații, așa cum era pînă acum, fiind conștienți că rutele de la sate la centre raionale se vor închide imediat ce această interdicție va intra în vigoare. ANTA fiind una din cele mai corupe instituții din R.Moldova, acum Ministerul Infrastructurii ajută ANTA să se răzbune pe transportatori", mai spune Alexa.

"De fapt, sub fumigenele acestea se ascunde intenția de a prelua businessul nostru și de împărțire între ei", a mai adăugat Oleg Alexa.

Directorul executiv al Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi „Transportul”, Anatolie Munteanu, a atenționat că în urma modificărilor adoptate, vor avea de suferit cetățenii.

"Modificările pe care le promovează dl Spînu conțin mai multe scheme și nu au nici pe aproape obiectivul de a armoniza legislația națională cu cea europeană, dar este invers. Proiectul Codului este un amalgam de scheme, modele de a face bani de către guvernare foarte rapid, dar în urma cărora vor avea de suferit cetățenii. Ei fac legi pentru dînșii, ca să le fie convenabil să facă bani", a spus Munteanu.

Menționăm că noul cod al Transportului a fost aprobat ieri de Guvern și prevede simplificarea condițiilor de desfășurare a activităților de transport rutier, după cum argumentează autorii. Documentul prevede că autoritățile publice locale vor putea interveni la etapa planificării lansării și modificării unor noi curse regulate și vor avea un rol activ în procesul decizional. O altă modificare ține de eliminarea limitelor de oră și reducerea intervalului pînă la 15 minute pentru cursele la nivel național. În același timp, potrivit proiectului, domeniul transportului rutier urmează a fi digitalizat, iar birocrația va fi redusă în beneficiul cetățenilor. Din lista documentelor de strictă evidență va fi exclusă foaia de parcurs, dar și actele care deja există în sistemele informaționale ale Agenției Naționale de Transport Auto - informația privind inspecția tehnică și certificatele de competență profesională.

8
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?