X 
Cutremure stiri: 508

Programul Satul European anunțat de Spînu, a intrat în impas

21 aug. 13:15   Societate
6110 1

Cele 612 proiecte de dezvoltare regională, selectate recent pentru implementare în cadrul Programului Satul European II, riscă să nu înceapă în acest an din cauza lipsei banilor la bugetul statului.

Astfel, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) propune includerea în Documentul unic de program (DUP) pentru anii 2022-2024 a celor 612 proiecte în valoare de circa 2,8 miliarde de lei pe segmentul dezvoltării locale, care au fost selectate recent în cadrul ultimului apel de propuneri înaintate de către autoritățile publice locale, adică în cadrul Programului Național Satul European ediția 2024, notează Noi.md cu referire la mold-street.

Ministerul Finanţelor: nu sînt bani!

Ministerul Finanţelor consideră inoportună includerea acestor proiecte în DUP 2022-2024, aşa cum propune Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, pentru că ar însemna finanţarea acestora din Bugetul de stat pentru 2024, în condiţiile în care există un deficit major, dar şi pentru că e puţin timp.

„Astfel, în lipsa sursei sigure de finanțare în anul 2024 pentru proiectele în cauză, considerăm oportună completarea DUP pentru anii 2022-2024 doar cu proiectele în curs de execuție, în scopul finalizării acestora. Suplimentar, atenționăm asupra faptului că implementarea tuturor proiectelor pînă la finele anului bugetar va fi dificilă și imposibilă, pe motiv că autoritățile publice locale urmează să inițieze procedurile de achiziție, precum și alte etape care necesită timp îndelungat”, avertizează Ministerul Finanţelor.


În consecinţă, Ministerul Finanțelor consideră mai argumentată „opțiunea, care să prevadă distribuția proiectelor între actualul DUP și cel care urmează a fi elaborat pentru perioada 2025- 2027, abordare care ar permite o asigurare bugetară realistă”.

Instituţia mai menţionează că, conform Legii bugetului de stat pentru anul 2024, pentru Fondul național de dezvoltare regională și locală (FNDRL) sînt prevăzute mijloace financiare în mărime de 581,5 milioane lei, din care la situația din 31.07.2024 sînt finanțate în mărime deja 340 milioane sau 58,5 la sută.

Ministerul Infrastructurii: va fi tergiversată implementarea proiectelor

Ministerul Infrastructurii, însă, insistă pe propunerea sa ca finanţarea acestor proiecte să înceapă din acest an, chiar dacă la buget nu sînt bani. În consecinţă, proiectul este pus spre aprobare în şedinţa din 21 august a Guvernului.

Ținînd cont de specifiul finanțării proiectelor de dezvoltare locală, opțiunea privind includerea proiectelor nou selectate în DUP-ul 2025-2027 nu poate fi luată în considerare, avînd în vedere că inițierea proiectelor în anul viitor va amîna și tergiversa implementare acestora în termenul prevăzut de Hotărîrea nr.152/2022.

Or, pentru inițierea procedurilor de achiziție, proiectele selectate urmează a fi incluse în Planul Anual de Finanțare (PAF), în vigoare fiind cel pentru anul 2024”, susţine MIDR.

Potrivit Ministerului Infrastructurii, în cazul aprobării DUP pentru 2025-2027, cu termen de intrare în vigoare 2025, proiectele nu vor putea fi incluse în PAF 2024, fiind astfel imposibilă inițierea procedurilor de achiziție și fiind afectat termenul preconizat de implementare.

„Precizăm că includerea proiectelor în Planul Anual de Finanțare pentru a permite lansarea procedurilor de achiziție în anul curent nu presupune finanțarea integrală a acestora în 2024 și finalizarea lor. Proiectele vor fi transferate în DUP 2025-2027 și PAF 2025”, argumentează MIDR.

În nota de fundamentare a documentului se menționează că implementarea proiectelor, de circa 2,8 miliarde de lei, este setată în cadrul a doi ani bugetari – 2024 şi 2025.

De notat că anterior ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că pentru finanțarea celor 612 de proiecte de dezvoltare locală se vor utiliza mijloacele financiare alocate Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, prevăzute în Legea anuală a bugetului de stat, mijloacele financiare alocate din surse externe, bugetele APL și alte surse neinterzise de lege.

2
16
1
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав