X 
Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1303

Procuratura Anticorupție, precizări în urma dispariției unor probe în dosarul Platon

10 mai. 2023,, 16:12   Societate
3334 0

Procuratura Anticorupție respinge acuzațiile precum că ar fi implicată în dispariția CD-urilor cu înregistrări video și audio ce constituie probe în dosarul Platon.

Totodată, Procuratura dezminte declarațiile lui Veaceslav Platon precum că informațiile stocate în CD-ul respectiv ar fi false.

"Afirmațiile acestuia despre faptul că informațiile ce se conțin pe dispozitivele electronice sînt false nu corespund realității și sînt o modalitate de apărare și denigrare a imaginii Procuraturii, ori, anterior instanțele de judecată au recunoscut probele în cauză ca fiind pertinente și concludente în confirmarea vinovăției aduse lui Veaceslav Platon", se arată în declarație.

Instituția confirmă că la ședința de judecată din 2 mai curent, instanța a constatat lipsa CD-urilor cu imagini video și audio ce demonstrează vinovăția lui Platon de comiterea infracțiunii de corupere activă. Procuratura Anticorupție mai precizează că păstrarea probelor respective nu ține de competența PA.

"La moment sînt întreprinse măsuri în vederea stabilirii locului aflării mijloacelor materiale de probă", se arată în declarația Procuraturii.


Procuratura Anticorupție amintește că în mai 2017 a expediat în judecată cauza penală în care Veaceslav Platon și alți doi inculpați sunt acuzați de săvîrșirea infracțiunii de tentativă a escrocheriei în proporții deosebit de mari.

La 30 iunie 2017, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o altă cauză penală privind săvîrșirea infracțiunii de corupere activă de către Platon. Acesta a avut discuții cu persoanele publice din cadrul Detașamentului cu Destinație Specială ,,Pantera”, care asigurau paza și escortarea acestuia în instanțele de judecată, promițîndu-le apartamente în mun. Chișinău, automobil după alegerea personală, sau mijloace financiare în sumă de 5000 euro, pentru efectuarea controlului corporal superficial, permisiunea anumitor acțiuni interzise în cadrul întîlnirilor dintre Platon şi avocați, inclusiv facilitarea accesului la un telefon mobil. Cele două cauze au fost conexate într-o singură procedură.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 decembrie 2017, Platon a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor escrocherie și corupere activă, fiindu-i aplicată o pedeapsa definitivă pentru concurs de infracțiuni, prin cumul total al pedepselor sub forma de închisoare pe un termen de 12 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 300 000 lei.

Prin Decizia Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2018, instanța de apel a casat sentința, stabilindu-i pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 25 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.

Procuratura mai precizează că prin decizia Curții de Apel Chișinău din 30 ianuarie 2020, a fost dispusă rejudecarea cauzei de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, într-un alt complet de judecată.

În prezent, Procuratura Anticorupție reprezintă acuzarea de stat în trei cauze penale pe mai multe capete de acuzare ce-l vizează pe Veaceslav Platon. La fel, Platon este vizat în alte cauze penale ce se află la etapa de urmărire penală.

0
2
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?