Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Procuratura Anticorupție: "Acțiunile în afara țării ale avocaților fugarului Șor nu pot influența desfășurarea procedurilor naționale"

16 feb. 16:58   Societate
2421 0

Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu unele clarificări în ceea ce privește dosarul ,,Frauda Bancară” și obligarea audierii unei persoane în SUA la solicitarea părții apărării în interesul lui Ilan Șor, notează Noi.md.

Începînd cu a doua jumătate a anului 2023, în adresa PA au parvenit mai multe cereri a dlui Matei Dohotaru, ex-angajat al Băncii Naționale a Moldovei, care are calitate de martor în cauza penală ,,Frauda Bancară” aflată în exercitare la PA, inclusiv în cauzele penale disjunse din aceasta expediate în instanța de judecată.

Printre acestea se regăsește și cauza de acuzare a lui Ilan Șor privind comiterea infracțiunilor prevăzute la art.190 alin.(2) lit.d), alin.(5) și art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal, în care, prin decizia Curții de Apel Chișinău din 13.04.2023, Ilan Șor a fost condamnat definitiv, fiindu-i stabilită pedeapsa cu închisoare pe un termen de 15 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de 5 ani. De asemenea, s-a admis acțiunea civilă și s-a decis încasarea de la Ilan Șor, în beneficiul Băncii de Economii SA în proces de lichidare, a prejudiciului material în sumă de peste 5,2 miliarde lei.

În cererile sale, dnul Dohotaru a susținut că prin hotărîrea instanței de judecată din SUA, districtul Columbia, dînsul a fost obligat să dea declarații avocaților lui Ilan Șor în contextul declarațiilor sale expuse în cadrul cauzei penale ,,Frauda Bancară”. Instanța de judecată din SUA a dispus obligarea audierii a lui dnul Dohotaru de către avocații în interesul lui Ilan Șor, acțiune care a fost realizată, în cadrul căreia dnul Dohotaru a relatat circumstanțe cunoscute aferent ,,Fraudei Bancare” și și-a reiterat poziția sa expusă în cadrul procesului penal. Ulterior, procesul civil a fost clasat de către instanța de judecată din SUA, districtul Columbia, la data de 25 ianuarie 2024", se arată în comunicatul PA.

Instituția mai amintește că Matei Dohotaru a fost audiat în instanța de fond în prezența părții apărării și a inculpatului. Declarațiile acestuia fiind confirmate și de către un alt martor audiat în instanța de apel.


"Procedura audierii unei persoane (care are statut de martor în cadrul unei cauze penale aflate la etapa judecării procesului penal) în cadrul unui proces civil de către partea apărării în interesul unui inculpat nu este inerentă procesului penal al Republicii Moldova.

Acțiunile realizate de către avocații lui Ilan Șor în afara Republicii Moldova nu pot influența desfășurarea procedurilor naționale. Considerăm că manipulările expuse în mass-media de către persoanele ce acționează în interesul lui Ilan Șor sînt pentru a induce în eroare opinia publică.

La moment, cauza respectivă se află spre examinare la Curtea Supremă de Justiție, care urmează să decidă asupra recursurilor formulate de partea apărării în interesul lui Ilan Șor. Subliniem că în ordine de recurs, Curtea Supremă de Justiție nu audiază martori sau alți participanți la proces, iar examinarea în acest caz, are loc fără prezența fizică a părții apărării sau a părții acuzării", precizează PA.

Recent, la 13 februarie 2024, completul din cadrul Curții Supreme de Justiție a acceptat o cerere a părții apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art.432 alin.(2) pct.4) (temeinicia recursului) din Codul de procedură penală în coraport cu articolele 20 și 54 din Constituția Republicii Moldova. Cu toate acestea, Curtea Supremă de Justiție a respins solicitarea apărării de a suspenda procesul.

Următoarea ședință a fost stabilită pentru data de 03.04.2024 la ora 10:00. Ședința va avea loc în lipsa părților.

0
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?