Primii pelerini evrei au ajuns la Chișinău

12 sep. 10:55   Societate
3183 0

De cîteva zile, sinagoga „Habad Lubavici” din centrul Chișinăului primește evrei hasidici care vin din toate colțurile lumii pentru a merge la Uman, locul pelerinajului lor anual.

Aici primesc bucate koșer, adăpost temporar și oportunitatea de a se ruga sau de a-și rezolva problemele logistice, transmite Noi.md cu referire la europalibera.org.

Lionel Piaskowski a zburat de la Ierusalim la Chișinău împreună cu fiul său. De aici vor lua un taxi pentru a parcurge aproape 300 de kilometri pînă în orașul ucrainean Uman.

În capitala moldoveană au fost întîmpinați de Schner Tiefenbrun, care a venit tocmai de la New York pentru a ajuta comunitatea evreiască din R. Moldova să facă față afluxului de pelerini.

Potrivit lui, marele aflux va începe pe 11 septembrie seara. Se așteaptă în jur de 20.000 de oameni, iar sinagoga este pregătită să le ofere ajutor tuturor pelerinilor care ajung la Chișinău.


Cei mai mulți pelerini sînt așteptați să vină marți.

Poliția de Frontieră a anunțat că a luat măsuri speciale pentru a fluidiza traficul de pasageri și a asigura securitatea pe Aeroportul Internațional Chișinău. Astfel, din 11 septembrie, vor avea acces în incinta aeroportului doar personalul aeroportuar și pasagerii. Pentru a evita ambuteiajele în fața aerogării, călătorii sunt rugați să vină la aeroport cu cel puțin trei ore pînă la zbor.

An de an, mii de evrei hasidici mergeau la Uman, la sfîrșit de septembrie-început de octombrie, pentru a se ruga la mormîntul unui celebru rabin din secolul al XVIII-lea, ajungînd cu avionul în aeroporturile din Kiev sau Odesa și deplasîndu-se de acolo pe cale terestră.

Din cauza războiului din Ucraina, această rută este imposibilă acum, de aceea, la începutul lunii august, miniștrii de Externe de la Chișinău și Ierusalim s-au înțeles că R. Moldova va facilita tranzitul a circa 30.000 de pelerini.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?