Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Președintele Comisiei Pre-Vetting și integritatea sa: scandalul ia amploare

26 mar. 10:41   Societate
8585 0

Scandalul în jurul președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, începe să capete noi întorsături, situația privind integritatea sa fiind comentată și de către judecătoarea Victoria Sănduța, notează Noi.md.

Magistrata a postat în rețelele sociale un mesaj, în care îl numește pe Herman von Hebel "cal troian".

"Pe mine mă interesează, la modul cel mai serios, cine acum îşi asumă responsabilitatea?! Ce fel de parteneri de dezvoltare l-au propus pe el şi l-au verificat?! Ăsta poate fi calificat şi ca un mare scandal diplomatic!!! Cine ne-a adus CALUL TROIAN?!".

Și Cristina Ciubotaru, avocată și expertă anticorupție, a publicat o postare în rețelele sociale în legătură cu această situație.

"Sînt in Albania acum, la lansarea unei metodologii la care am lucrat pentru Parlamentul Albaniei. La fel ca Moldova, Albania e o țară mică - toată lumea cunoaște pe toată lumea {...}.


Era păcat să nu întreb de albanezi ce stiu despre el. Am aflat de la fostii săi colegi de proiect că el nu a lucrat niciodată în nici o comisie de vetting sau prevetting în Albania. Si că frumos tot nu a plecat de aici la fel confirmă. Acum chiar sînt curioasă ce scrie in CV-ul lui secretizat…".

Anterior, aceasta s-a arătat revoltată de audierea de către președintele Comisiei Pre-Vetting nu doar a judecătorului Ion Chirtoacă, dar și a părinților acestuia.

"Herman nu se lasă. El trebuie numaidecît să numere de cîte ori mama din Moldova și-a “lepădat” lucrul din Italia?! De cîte ori și cîte zile precis a fost iresponsabilă, lipsind în Italia pentru a veni în Moldova? {....}".

Menționăm că anterior, anticorupție.md a publicat un articol, în care menționează că "Herman von Hebel, președintele Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Comisia Pre-Vetting, a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018, în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga. Presa olandeză scria în 2018 că activitatea administrativă a lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro".

Autoarea articolului, Cornelia Cozonac, a mai precizat că a întrebat-o pe deputata PAS, ex-președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, care a întocmit raportul pe care l-au prezentat Plenului Parlamentului pentru a fi votați membrii Comisiei Pre-Vetting, cum și cine a verificat integritatea și reputația candidaților selectați pentru Comisia Pre-Vetting.

„Candidații din afară au fost propuși de către partenerii de dezvoltare, țările care au o expertiză foarte bună pe domeniul reformelor în Justiție. Noi am verificat cariera lor profesională. Nu am avut de unde cunoaște detalii reprobabile din trecutul carierei unor candidați. În cazul unor candidați au parvenit anumite informații la comisie, unele, după verificare, nu s-au adeverit, iar în cazul altora, pe care le-am putut verifica, candidatul vizat nu a fost selectat. În cazul lui Herman von Hebel nu au fost informații care să indice anumit probleme legate de reputație și integritate. Abia cînd el deja era în funcție, la comisie au parvenit informații despre anumite probleme legate de activitatea sa într-o comisie de prevetting în Albania, dar era deja tîrziu”, a spus Stamate.

Menționăm că pe site-ul Comisiei Pre-Vetting, rubrica "Membri", despre Herman von Hebel se menționează, între altele, că acesta "are 17 ani de experiență acumulată în patru instanțe penale internaționale, 10 ani de experiență în calitate de consilier juridic în Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției din Olanda pe probleme ale drepturilor omului, dreptului internațional umanitar și dreptului penal, are o vastă experiență în cooperare cu și între sistemele judiciare internaționale și naționale {...}".

Cotactați de Noi.md pentru o reacție, reprezentanții Secretariatului Comisiei Pre-Vetting au comunicat că au sesizat și solicitarea redacției noastre în scris și că aceasta este în proces de examinare. Ulterior, Comisia va decide, cum va comenta și dacă va comenta situația.

23
4
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?