X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Prelungirea autorizaţiei de Mediu a Uzinei Metalurgice din Rîbniţa - un compromis

7 sep. 2022,, 12:00   Societate
2360 0

Autorizaţia de Mediu a Uzinei Metalurgice din Rîbniţa a fost prelungită pînă la 30 septembrie. Ministrul Mediului a precizat că decizia este un compromis pentru ca ţara noastră să primească în continuare energie electrică pe malul drept la un preţ rezonabil, relatează Radio Moldova.

Autorizaţia de Mediu privind gestionarea deşeurilor şi Autorizaţia de emisie a poluanţilor în atmosferă de la surse fixe a Uzinei Metalurgice din Rîbniţa a fost prelungită cu încă o lună. Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, spune că această decizie, adoptată de către Comisia Situaţii Excepţionale, este un compromis în beneficiul cetăţenilor din Republica Moldova.

„A fost exercitat un control în baza cererii pentru eliberarea autorizaţiei. Au fost identificate mai multe neconformităţi. A fost luată decizia de respingere a autorizaţiei, însă în acelaşi timp, acesta a constituit obiectul unor negocieri mai largi – preţul la curentul electric, mobilitatea oamenilor, agricultorilor din regiunea Dubăsari şi mai multe subiecte. Respectiv a fost luată decizia pentru a oferi totuşi această autorizaţie. Este un compromis. Aşteptăm mai departe să vedem cum evoluează lucrurile”, a spus Iuliana Cantaragiu.

Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, care este un importator de deşeuri metalice din Uniunea Europeană, este înregistrată ca agent economic în Republica Moldova, dar se află de facto sub controlul administraţiei de la Tiraspol.
Potrivit unor experţi, întreprinderea este unul dintre principalii finanţatori ai bugetului regiunii separatiste transnistrene.

La 29 iunie anul curent, autorizaţia de mediu a Uzinei Metalurgice a fost prelungită cu două luni. În spaţiul public s-a menţionat atunci, că decizia autorităţilor de la Chişinău a fost un compromis pentru ca teritoriul de pe malul drept al Nistrului să continue să primească curent electric la preţuri accesibile de la Centrala de la Cuciurgan, care deasemenea este controlată de către autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol.

Autorizaţia respectivă a expirat la sfîrşitul lunii august. La 30 august, Agenţia de Mediu a refuzat să prelungească licenţa din cauza unor probleme tehnice. Decizia de a prelungi această licenţă vine la doar cîteva zile după ce Termocentrala de la Cuciurgan a decis să livreze curent electric pe malul drept şi pe durata lunii septembrie.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?