Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Precizările Procuraturii în urma încetării procesului penal în privința Adrianei Bețișor

19 feb. 15:45   Societate
2021 0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) vine cu precizări ca urmare a încetării procesului penal prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în privința fostului procuror anticorupție, Adriana Bețișor, învinuită de corupere pasivă și abuz de putere.

Inițial, acțiunile au fost examinate de Procuratura Anticorupție, care în 2020 a refuzat în pornirea urmăririi penale în privința Adrianei Bețișor, notează Noi.md.

În martie 2021, procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordononța de refuz și a dispus efectuarea investigațiilor de către procurorii PCCOCS. Între timp, avocatul fostului procuror a contestat actul Procuraturii Generale (PG), însă Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana i-a respins plîngerea.

În septembrie 2021, procurorii PCCOCS au trimis dosarul spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Însă, în iunie 2022, în timp ce dosarul era în judecată, Curtea de Apel Chișinău a casat acea încheiere judecătorească, prin care a fost respinsă plîngerea avocatului privind ordonanțele PG și a transmis cauza spre rejudecare.

"La reexaminarea plîngerii avocatului împotriva ordonanțelor PG, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a anulat în decembrie 2022 ordonanțele PG de investigare a fostului procuror. Procurorii PCCOCS au considerat neîntemeiată încheierea instanței și au contestat-o, considerînd inclusiv faptul că competența de examinare a plîngerii aparținea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care examina cauza în fond.


Ca urmare a examinării recursului procurorului, Curtea de Apel Bălți în august 2023 l-a respins, încheierea fiind irevocabilă (fără ca să poată fi supusă căilor de atac).

Procurorul în cauză mai este învinuit și de comiterea infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției, acuzație care urmează a fi judecată de un alt complet de judecată din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii", se arată în comunicatul PCCOCS.

1
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?