Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Povestea moldovenilor, care au ridicat tricolorul pe Everest

10 aug. 2020,, 17:21   Societate
3637 0

În data de 8 august, în întreaga lume, a fost sărbătorită ziua alpinismului. Acest sport nu are restricții de vîrstă, iar cei care l-au cunoscut odată, rămîn îndrăgostiţi de el pentru totdeauna.

Deşi mulți moldoveni îl practică, nu toți obțin rezultate remarcabile. Doar doi dintre compatrioții noștri au ridicat tricolorul Moldovei pe vîrful celui mai înalt munte din lume - Everest. Este vorba despre Mircea Baciu și Andrei Carpenco. Ultimul este şef al unui birou de arhitectură, dar a fost primul cetăţean al ţării noastre care l-a cucerit. S-a întîmplat în 2009. Atunci Andrei Carpenco avea 50 de ani, dintre care peste treizeci i-a dedicat alpinismului profesional.

ANDREI CARPENCO, alpinist: "Am avut multe alte ascensiuni, atît comice, cît și tragice. Au fost diverse ascensiuni. Everestul a fost unul dintr-o serie de munți pe care am urcat."

În Moldova, alpinişti de asemenea talie pot fi număraţi pe degete. În țară nu există o federație de alpinism, ci doar cluburi sportive private care organizează expediții contra cost. Spre deosebire de cei din majoritatea țărilor lumii, sportivii noștri urcă vîrfurile legendare pe cont propriu. Mircea Baciu, care anul trecut a cucerit vîrful Nepalului, a procedat la fel.

MIRCEA BACIU, alpinist: "Erau oameni diferiți: cineva a călătorit pe cont propriu, cineva cu bani colectaţi, cineva a căutat sponsori, cineva a împrumutat... Un coleg de-al meu chiar și-a vîndut apartamentul pentru a merge în expediție."

Mircea Baciu a fost al doilea moldovean care a atins o asemenea performanţă într-un timp record de 45 de zile.

"Sunt pe Everest! Copiii mei, vă iubesc pe toți."

Deşi a cucerit multe alte vîrfuri montane, sportivul recunoaşte că cel mai dificil este să revii în viaţă acasă.

MIRCEA BACIU, alpinist: "Cînd urci, eşti doar la mijloc de cale, pentru că trebuie să ai forţe pentru a coborî. Toată lumea ajunge obosită în vîrf... Nu vă relaxați, ascensiunea se termină doar cînd reveniţi. De aceea, cel mai des, alpiniștii mor cînd coboară cu sentimentul nepăsării.”

În viaţa cotidiană Mircea Baciu este antreprenor.

MIRCEA BACIU, alpinist: "Succesul se obține doar prin muncă, transpirație și lacrimi. Atît în afaceri, cît și în sport.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?