Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Popovici: ”Mi se pare puțin ciudată decizia USM de a semna un acord cu Universitatea din București”

18 mai. 2023,, 16:45   Societate
3957 0

Universitatea București a semnat un acord cu Universitatea de Stat din Moldova în vederea înființării, la Chișinău, a unei extensii a Facultății de Teologie, iar această decizie potrivit fostului Ministru al Educației, Corneliu Popovici, este cel puțin ciudată.

”Mi se pare puțin ciudată recenta decizie a USM de a semna un acord cu Universitatea din București în vederea inițierii extensiei universitare la Chișinău a programului facultății de Teologie. Amintim că USM cîteva luni în urmă (decembrie 2022) a semnat și cu Universitatea din Iași un acord similar privind înființarea extensiunii universitare pentru programul Teologie Ortodoxă.

Apare întrebarea cât de oportun este semnarea acordurilor cu două universități de prestigiu din România pentru a deschide o extensiune a facultăților de Teologie la Chișinău? Teologia este un domeniu prioritar pentru USM? USM are nevoie de susținerea universităților din România pentru a pregăti specialiști în domeniul teologiei? Țin să menționez că la Chișinău de mai mulți ani există Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova care trece print-o perioadă dificilă.

Oare nu ar fi fost corect și responsabil ca Universitatea de Stat din Moldova să susțină această instituție autohtonă în mod prioritar? Care va fi soarta programelor de studii de la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova după ce vor fi create aceste două extensiuni de la Iași și București la USM? Modalitatea și rapiditatea cu care a fost luată decizia de a crea aceste două extensiuni la Chișinău mă face să cred că se urmăresc alte scopuri… mai puţin ortodoxe, decât cel de a îmbunătăți calitatea studiilor la Universitatea de Stat din Moldova. Nu exclud că această intenție va duce la falimentarea Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova”, a declarat Popovici pentru Noi.md

21
1
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?