X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Popovici, despre neajunsurile istoriei, ca disciplină școlară

22 noi. 2019,, 18:30   Societate
4187 5

Istoria la școală, ca disciplină, ar trebui să cultive sentimentul civic și responsabilitatea civică, patriotismul și dragostea pentru țară. Și noi vom face tot posibilul pentru ca copiii noștri să cunoască istoria pămîntului nostru, a țării noastre. Avem anumite neajunsuri în acest segment și noi vom înlătura aceste neajunsuri.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii de autor a lui Victor Borșevici „Poziția”, transmite Noi.md.

El a menționat că cetățenii care locuiesc în Moldova sînt diferiți după limba vorbită, cultură și apartenența etnică și ar fi ciudat dacă ei ar fi toți la fel.

„Dar trebuie să conștientizăm că sîntem totuși un popor unit al țării noastre cu denumirea Republica Moldova. Noi pur și simplu nu avem o altă țară, o altă Patrie. Nu contează cine locuiește aici - moldovean, rus, evreu etc. Mulți oameni din țara noastră se consideră de-ai noștri, indiferent de locul în care locuiesc: în Israel, SUA, Rusia, Ucraina, România ș.a. De aceea noi trebuie să înțelegem că sîntem un singur popor, că avem o singură patrie, care se numește Moldova. Noi putem trăi în altă parte, dar Patria noastră nu va fi acolo. Patria noastră are o istorie milenară. Avem o istorie foarte bogată, iar această istorie este bogată, inclusiv prin faptul că a fost creată de reprezentanți ai diferitelor popoare care au venit aici, au plecat, au rămas, reprezentanți ai diferitor civilizații. Avem o istorie bogată și trebuie să cunoaștem această istorie. Noi trebuie să fim mîndri de această istorie. Trebuie să-i cunoaștem pe eroii noștri care ne-au creat țara, au apărat-o, inclusiv cu prețul vieții lor. Trebuie să ne cunoaștem adevărații eroi. Trebuie să ne cunoaștem tradițiile, cultura. Trebuie să vorbim frumos în limba noastră”, a subliniat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

El a menționat că istoria, dacă e să vorbim despre disciplina școlară, ar trebui să fie o disciplină care ar cultiva, printre altele, patriotismul, astfel încît oamenii să simtă că nu au apărut de undeva „ca un miracol sau din varză”.


„Trăim pe acest teritoriu mult timp și, în consecință, trebuie să cunoaștem istoria noastră, eroii noștri, iar istoria la școală ar trebui să cultive sentimentul civic, responsabilitatea civică, patriotismul și dragostea pentru țară. Și vom face tot posibilul pentru ca copiii noștri, ca și copiii altor țări, să cunoască istoria pămîntului și a țării lor. Pentru că, de exemplu, în Germania, ei cunosc istoria țării lor. În România și Ucraina - același lucru. Avem anumite neajunsuri în acest segment și noi vom înlătura aceste neajunsuri”, a spus Corneliu Popovici.

El a menționat că în Moldova am putea introducere în curriculum unele elemente care și-au dovedit competența în alte țări.

„Sînt pentru introducerea acelor standarde care și-au dovedit viabilitatea în alte țări. De exemplu, Institutul Georg Eckert - Institutul de Studii Internaționale a manualelor școlare din Braunschweig, Germania - este singurul institut specializat din lume care crează diferite metode de predare a istoriei, geografiei, științelor sociale în școlile din întreaga lume. Ar fi bine pentru noi să adoptăm metodologia dezvoltată de profesorii germani și în baza metodelor lor să predăm istoria cu conținutul care ne este caracteristic nouă. Acum istoria nu este predată pe bază etnică. Aceasta nu este o disciplină politizată, deoarece matematica, geografia și chimia nu pot fi politizate. Ar trebui să fie o disciplină școlară care să nu creeze o atitudine rea față de alte națiuni", a subliniat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?