X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Poliția: Atenție, un nou tip de fraudă este aplicat în mediul online

15 feb. 12:24   Societate
2634 0

Poliția atenționează despre o fraudă aplicată în mediul online, în urma căreia puteți rămîne fără banii de pe card. Este vorba despre vînzare de bilete false la evenimente culturale, festivaluri, teatru sau concerte.

De la începutul anului curent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate mai multe cazuri de fraudă, prin care infractorii sustrag mijloacele financiare de pe cardurile cetățenilor, notează Noi.md.

Una din schemele recent apărute constă în faptul creării paginilor web false, asemănătoare cu cele originale, prin intermediul cărora sînt oferite servicii de vînzare a biletelor online la evenimente culturale, cum ar fi cinematograf, concerte artistice sau piese de teatru.

Printre paginile web false depistate de oamenii legii : https://afishastichet.com.md/; https://biletafishas.com.md/; https:/ebiletafisha.md/. În această schemă, escrocii folosesc profiluri false în rețele sociale și aplicații de mesagerie rapidă (ex. Telegram sau WhatsApp), prin intermediul cărora poartă discuții cu victimele.

Ulterior, sub pretextul întrevederii la evenimentele culturale, escrocii transmit linkuri către pagini false unde urmează a fi procurate bilete online, în realitate însă acestea fiind niște pagini de tip Phishing. Odată introduse acolo datele de card, acestea sînt puse la îndemîna infractorilor, care le utilizează pentru a sustrage banii din conturile bancare.


La moment, Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului național de investigații a înregistrat trei cazuri de asemenea tip și întreprinde toate măsurile pentru a împiedica extinderea fenomenului.

Drept urmare, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate în mediul online:

- Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat anterior. Fiți atenți la denumire, aceasta urmează să corespundă cu originalul.

- Fiți atenți la website-urile plasate in mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau a website-urilor care au textul ”Anunț”, luînd în considerare că infractorii pot achita servicii de publicitate pentru site-urile fake, astfel încît acestea să apară în primele rînduri a motorului de căutare.

- Verificați săptămînal extrasul de cont, iar dacă observați tranzacții suspecte, adresați-vă cît mai repede la unitatea bancară la care vă deserviți cardul.

- Fiți prudenți cu cine comunicați în mediul online și nu furnizați date personale necunoscuților.

- Aveți grijă, Nu accesați și nu dați click pe linkuri dubioase care vă sînt trimise în chaturi de către vînzători sau cumpărători.

- Înainte de a introduce orice detalii, verificați adresa site-ului.

Poliția reiterea să nu divulgați nimănui, nici măcar personalului băncii, informațiile personale sau datele cardului bancar.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?