Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Plasticul utilizat pe piața din R.Moldova - unul din cele mai periculoase pentru mediu

7 iun. 2023,, 10:45   Societate
2612 0

Jumătate din numărul de agenți economici din Republica Moldova încă nu sînt gata să renunțe la ambalajele și produsele din plastic.

Asta arată un studiu realizat de Asociația Experților Pro Mediu, transmite jurnal.md.

Potrivit specialiștilor, cel puțin 99 de tone de produse din plastic au ajuns pe piața locală și au fost utilizate în anul 2021. Totuși, cifra este în descreștere considerabilă față de anii precedenți. De exemplu, în 2020 au fost distribuite pe piață peste o mie de tone de produse din plastic și 398 de tone de ambalaje.

„Practic 53 de procente din producători nu au posibilitatea de a reduce cantitatea de ambalaje din plastic și ei nu văd posibilitatea de a înlocui aceste ambalaje din plastic cu altele, cum ar fi hîrtia sau sticla”, a spus Rodica Perciun, reprezentant al Institutului Național de Cercetări Economice, ASEM.

Studiul mai arată că prestatorii de servicii, importatorii, dar și cei din domeniul reciclării deșeurilor, consideră că normele actuale nu motivează suficient autoritățile publice locale să organizeze colectarea separată a deșeurilor din plastic.


„Practic 90% din respondenți au spus că așteaptă facilități, din punct de vedere fiscal, pentru că aceasta este o pîrghie care îi va motiva. Primul indicator pe care aceștia îl doresc este acel sprijin din partea autorităților centrale”, a menționat Rodica Perciun.

Potrivit specialiștilor, produsele plastice care sînt utilizate pe piața din Republica Moldova sînt unele dintre cele mai periculoase pentru mediu, pentru că acestea nu sînt degradabile și poluează masiv.

„Cel mai des utilizate sunt polipropilena și polietilena, ceea ce duce imediat la ideea de unde noi avem acele cantități mari, ceea ce ține de deșeurile din plastic”, a mai relatat Rodica Perciun.

Studiul a fost realizat de către Institutul Național de Cercetări Economice în cadrul proiectului implementat de Asociația Experților Pro Mediu.

La sondaj au participat 614 persoane, inclusiv funcționari din cadrul primăriilor, producători, antreprenori și consumatori.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?