X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Pînă în 2030, R. Moldova va avea un program național de adaptare la schimbările climatice

30 aug. 2023,, 18:45   Societate
2684 0

Programul național de adaptare la schimbările climatice pînă în anul 2030 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia au fost aprobate în ședința de astăzi a Guvernului.

Potrivit ministrului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, prin adoptarea programului, R. Moldova și-a propus să se alinieze la eforturile globale de a limita impactul negativ al schimbărilor climatice. „Programul național de adaptare la schimbările climatice pînă în anul 2030 constă în asigurarea integrării măsurilor de adaptare în politicile sectoriale, în sinergie cu documentele de politici în domeniul adaptării la schimbările climatice, cît și în domeniul gestionării riscurilor de dezastre. Programul a fost elaborat pentru sporirea rezilienței climatice a țării. În acest scop sînt necesare politici cu acțiuni țintite. De aceea, programul se axează pe un șir de sectoare vulnerabile la schimbările climatice”, a relevat oficialul, anunță Noi.md cu referire la moldpres.md

Programul național de adaptare la schimbările climatice setează obiective orientate spre sporirea rezilienței climatice a șase sectoare esențiale: agricultura, sănătatea, transportul, energia, apa și sectorul forestier și este însoțit de un plan de acțiuni pentru prevenirea și depășirea riscurilor și vulnerabilităților provocate de schimbările climatice.

Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice, fiind predispusă îndeosebi la inundații și secete.

Doar inundațiile din 2008 au provocat pagube de peste 120 de milioane de dolari, iar secetele care au avut loc între anii 2007 și 2012 au provocat pierderi economice de peste un miliard de dolari, afectînd 80% din teritoriul țării.

1
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?