X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Petiție: Elevii claselor a XII-a cer simplificarea examenelor de BAC. Ce spune ministerul

11 apr. 08:45   Societate
12643 0

După ce au susținut pretestarea la matematică, elevii claselor a XII-a cu profil real s-au plîns că testul a fost dificil.

Ei au lansat o petiție online în care cer ca unele exerciții să fie simplificate. Profesorii spun că pentru o notă de 10 pretestarea a fost destul de grea, însă o notă de trecere ar putea fi obținută de către toți elevii. Ministerul Educației a reacționat la sesizarea elevilor, ministrul Dan Perciun invitîndu-i pe aceștia la o discuție cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, instituția responsabilă de elaborarea testelor, notează noi.md cu referire la moldova1.

Petiția a fost semnată deja de peste o mie de elevi. Petiționarii menționează că structura exercițiilor și dificultatea testului sînt comparabile cu cele ale unei olimpiade de matematică. De aceeași părere sînt și elevii cu profil real de la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”. Unii dintre ei cred că, la examenul de bacalaureat, cel mai dificil le va fi elevilor care muncesc pentru o notă mare.

VOX: „Personal, pretestarea mi s-a părut accesibilă pentru o notă de cinci, șase, însă pentru o notă de 10 este puțin mai dificil de luat. Am întîmpinat dificultăți la itemul cu probabilitatea, dar acest domeniu nu îl cunosc bine și se dă mai greu.”

„Anume elevii care se străduie și doresc să ia note mari, poate da, au întîmpinat dificultăți la unii itemi care au fost grei și pentru ei este dezamăgitor să depui atîta efort și să vezi că efortul tău nu este răsplătit. Pentru mine au fost două părți unde am întîmpinat dificultăți, dar din cauză că nu am repetat, cinci am luat.”


„Mi s-a părut o pretestare destul de accesibilă pentru nota cinci, pentru nota de 9-10 deja trebuie depus mai mult efort. Personal, am întîmpinat dificultăți la geometrie.”

Profesoara de matematică Natalia Bega spune că dificultatea testului depășește nivelul mediu.

„Elevii încă nu au fost pregătiți de pretestare din motivul că noi avem încă programă de studiu, pregătirea de examen a început recent, de două-trei zile. Ei mai au în continuare două luni de pregătire pentru examenul de bacalaureat. Cred că este un test de dificultate un pic peste mediu”, a explicat profesoara de matematică Natalia Bega.

Ministerul Educației este deschis pentru o discuție cu elevii care cer simplificarea itemilor din cadrul pretestării.

„Din informația furnizată de către agenție, dificultatea este comparabilă cu cea din anii precedenți. Rata de promovare la matematică în cazul celor care absolvă un liceu, nu ne referim la cei care învață în colegii, este destul de înaltă, în creștere în ultimii ani. Suntem foarte deschiși să ne întîlnim să discutăm cu ei”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

În acest an, examenul de bacalaureat va avea loc în perioada 4-21 iunie. Proba la matematică este programată pentru data de 14 iunie.

8
2
3
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?