X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Peste jumătate din refugiații ucraineni din R. Moldova sînt adăpostiți de localnici

25 feb. 11:30   Societate
3334 0

În timp ce în centrele de găzduire a refugiaților rămîn tot mai puțini ucraineni, circa jumătate din refugiații aflați în R. Moldova sînt adăpostiți de localnici. Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, „situația refugiaților din Moldova a trecut de la faza de urgență la cea de incluziune”.

Inspectoratului General pentru Migrație anunță că în R. Moldova sînt acum peste 116.000 de ucraineni, 45.000 dintre aceștia sînt copii. Cei mai mulți, aproximativ 65.000 de refugiați ucraineni sînt găzduiți de peste 17.000 de familii din R. Moldova, iar 2.300 de persoane sînt cazate în centre de găzduire a refugiaților, transmite moldova.europalibera.org

Din cele 137 de centre de găzduire a refugiaților din Ucraina, deschise în 2022, au rămas doar 44. În cîteva săptămîni se vor închide altele patru.

Unul dintre centrele care urmează să se închidă este și centrul de găzduire a refugiaților din Anenii Noi. Cei 15 ucraineni care locuiesc acolo vor trece la centrul din satul Bulboaca, Anenii Noi, unde sînt cazați alți 12 beneficiari.

„Centrul din Bulboaca a fost deschis în februarie 2022. Cu o capacitate de 30 de locuri, atunci centrul adăpostea și 45 de persoane. Acum au rămas să locuiască 12 refugiați: familii monoparentale, vîrstnici și persoane cu nevoi speciale”, a spus șefa centrului din satul Bulboaca, Anenii Noi, Eugenia Buruiană.


Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite prin intermediul mai multor ONG-uri rămîn a fi principalele instituții care oferă în continuare asistență financiară familiilor care găzduiesc refugiați ucraineni; mese calde și vouchere alimentare refugiaților cazați în centrele din R. Moldova.

„Situația refugiaților din Moldova a trecut de la faza de urgență la faza de incluziune. Eforturile noastre se concentrează asupra posibilității de a-i face pe refugiați să se simtă parte a societății moldovenești”, a declarat Monica Vazquez, ofițerul pentru relații Externe al UNHCR.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), de la începutul războiului peste 1.200 de cetățeni ucraineni s-au angajat în cîmpul muncii din R. Moldova. Cei mai mulți sînt angajați în Chișinău, Bălți și UTA Găgăuzia.

Peste 2.000 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova

În perioada 24 februarie 2022 – 31 ianuarie 2024, 2.067 cetățeni ai Ucrainei au obținut cetățenia Republicii Moldova, potrivit datelor din Registrul de stat аl populației. În sistemul de azil al R. Moldova sînt înregistrate 1.203 persoane, 204 cu statut de refugiați, 366 beneficiari de protecție umanitară, iar 633 se află în proces de examinare

De la începutul războiului, peste 1,4 milioane de persoane din Ucraina au intrat în R. Moldova. Peste 116.000 de persoane rămîn în continuare pe teritoriul R. Moldova.

2
0
1
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?