Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Permis de acces în zona de frontieră - cum și în cît timp poate fi obținut

4 dec. 2023,, 09:45   Societate
5868 0

Cetățenii, care doresc să utilizeze serviciul online de eliberare a permiselor de acces în zona de frontieră, trebuie să știe că, potrivit Hotărîrii Guvernului 297 din 2017, termenul de examinare a cererii este de 10 zile lucrătoate, iar data intrării în vigoare va fi modificată din data semnării. De obicei, semnarea permisului durează de la cîteva ore pînă la 3 zile lucrătoare.

-De ce după completarea și expedierea cererii online de acces în zona de frontieră după perioada indicată nu am primit nicio notificare la adresa electronică?

După expedierea cu succes a cererii la adresa electronică indicată, veți primi un mesaj de confirmare. Mesajul cu un cod de confirmare este valid pentru un interval de 30 de minute. Dacă nu ați reușit validarea în acest timp, cererea nu va fi examinată și va fi ștearsă automat. Totodată, dacă nu ați primit codul de validare, ar fi cazul să verificați corectitudinea adresei electronice.

-Sînt cetățean străin și am depus cererea online de acces în zona de frontieră, dar am primit răspuns de carantină, de ce și care ar fi soluțiile?

Potrivit Hotărîrii Guvernului nr.297 din 2017, cetățenii străini pot beneficia de permis de acces în zona de frontieră doar la prezentarea dovezii intrăii și șederii legale pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, după depunerea cererii online, cetățeanul străin se va prezenta în cadrul unei subdiviziuni a Poliției de Frontieră, avînd ca dovadă actul șederii legale pe teritoriul țării noastre și, în urma verificării, i se va permite depunerea cererii și a permisului online de acces în zona de frontieră.


-În ce situație bifăm rubrica "Mandatar"?

Această opțiune se bifează în cazul în care sînteți reprezentantul legal al unei persoane și aveți, de exemplu, procură. După bifarea compartimentul dat, se va deschide un cîmp, unde veți introduce numărul împuternicirii de reprezentare, utilizînd serviciul M-power.

-Bifez toate rubriciile, dar nu pot depune cererea, care este cauza?

O cauză a acestei situații poate fi faptul că activați ultima bifă la cerere "Anexez". Aceasta poate fi activată doar în cazul, în care atașați documente (autorizații de utilizare a dronelor; ordinul de desfășurare a unor activități științifice; carnetul de vînătoar sau biletul de pescar etc).

-De la ce vîrstă este permisă depunerea cererii de acces în zona de frontieră?

Potrivit aceleiași Hotărîri a Guvernului nr. 297 din 2017, această cererea poate fi depusă de către persoanele, începînd cu vîrsta de 16 ani, care dețin un act de identitate.

-Am dorit să utilizez drona în zona de frontieră pentru fotografii și filmări aeriene, dar am primit refuz, de ce?

Potrivit art. 4 din Hotărîrea Guvernului nr. 949 din 2022, astfel de operațiuni, care implică zboruri de aerofotografiere și filmare a spațiului național, necesită obligatori avizul Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate.

-Am nevoie de permis de acces în zona de frontieră, dacă locuiesc în zona de frontieră și doresc să merg la vînătoare?

Da, în acest caz, tot aveți nevoie de permis de acces în format electronic. În baza permisului, vi se va perfecta și avizul (tot în format electronic) la vînătoare.

-Unde pot procura permisul de accces în zona de frontieră?

Acest permis se eliberează gratis, iar taxe suplimentare nu se percep.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa [email protected].

0
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?