X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Peripețiile unui jurnalist în China: Orașul Interzis - o istorie care a rămas mult timp o taină

12 aug. 2023,, 20:30   Societate
3656 0

Prin secole și porțile interzise, astăzi vom face o călătorie în timp și spațiu pentru a descoperi paginile istoriei care mult timp au rămas o taină.

Orașul Interzis din China este locul unde timpul pare să se fi oprit, iar istoria trăiește în fiecare piatră. Un tezaur al culturii și puterii, acest oraș radiază măreție și misticism. Ascuns ani în șir de ochii lumii, el ne invită astăzi să-i pășim pragul și să-i descoperim paginile istoriei care demult așteptau acest moment.

Orașul Interzis din Beijing este inima Chinei imperiale. Cel mai mare și mai faimos complex de palate din lume este situat în orașul Beijing. A fost construit în 1420, la începutul dinastiei Ming. Astăzi este cel mai bine conservat palat imperial din China și cel mai mare dintre complexele antice de palate din lume.

Gugong, cum numesc chinezii Orașul Interzis, este cunoscut drept unul dintre cele mai semnificative palate din lume. Sălile și pasajele maiestuoase sînt un exemplu viu al trăsăturilor caracteristice și întruchipează esența tradițiilor arhitecturale chineze. Aranjamentul Orașului Interzis este pătruns de ideile și principiile filosofice și religioase ale Chinei, care afirmă, printre altele, că împăratul, în ciuda măreției sale, trebuie să fie corect și înțelept.
Locul construcției sale a fost determinat de astronomi și, în opinia lor, este situat exact în centrul globului pămîntesc.

Construcția Orașului Interzis a durat 14 ani (din 1406 pînă în 1420). În construcția sa au fost implicați peste 1.000.000 de muncitori, inclusiv peste 100.000 de artizani. Construcția palatului a început la începutul secolului al XV-lea, cînd Împăratul Yongle a mutat capitala de la Nanjing la Beijing.


Orașul Interzis a servit drept reședință de bază a împăraților Chinei timp de 492 de ani. El ocupă o suprafață de 720.000 m2, din care 150.000 m2 sînt ocupate de clădiri. Teritoriul complexului palatului constă din peste 70 de blocuri de palat: în ele sînt situate 980 de clădiri cu 9.999 de camere. Lungimea zidurilor de la nord la sud este de 961 m, de la est la vest – 753 m.

Orașul Interzis este vizitat anual de 14 milioane de turiști, numărul maxim admisibil de persoane pe zi este de 80.000.

Orașul Interzis este numit astfel deoarece accesul în el a fost interzis muritorilor de rînd. Accesul persoanelor cu titlu era deschis la ocazii speciale și numai în Sala Armoniei Supreme ("Taihedian"), unde împăratul organiza ceremonii oficiale și desfășura negocieri cu diplomații. În ceea ce privește bogăția bijuteriilor, Taihedian nu avea egal în întreaga China. Sala este susținută de 72 de coloane. Peste tot: pe coloane, pe podea și în ornamente — există imagini cu dragoni. În partea de nord a sălii se află un tron imperial sculptat din lemn de santal. Deasupra tronului sub tavan se află cel mai cunoscut dragon, care ține în gură o perlă. Chinezii credeau că balaurul păzea puterea împăratului - dacă pe tron va urca un impostor, perla îi va cădea în cap.

Acoperișurile orașului interzis sînt decorate cu figuri de creaturi mistice așezate în rînd de-a lungul marginii cornișei. Astfel de elemente decorative erau folosite numai pe clădirile de importanță națională. Dragonii, pasărea phoenix și leii au și astăzi o importanță deosebită în cultura chineză. Numărul animalelor era simbolic și depindea direct de importanța clădirii. Astfel, acoperișul sălii Armoniei Supreme, cea mai importantă structură din Orașul Interzis, este decorat cu nouă animale mitice, iar Palatul Liniștii Pămîntești, reședința soției împăratului - cu șapte.

În complexul palatului se păstrează peste un milion de obiecte de artă rare și valoroase, ceea ce reprezintă a șasea parte din toate comorile patrimoniului cultural din China. Colecția Orașului Interzis include ceramică, picturi, caligrafie chineză, bronzuri, ceasuri, produse din jad, cărți antice și documente istorice.

În 1925, Gugun a obținut statutul de "palat-muzeu". În 1961, muzeul a fost inclus pe lista celor mai importante monumente istorice sub protecția specială a guvernului chinez. În 1987, complexul Orașului Interzis a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?