Transnistria stiri: 1375
Eurovision stiri: 499

Pericolul major pentru apele de suprafață

22 feb. 17:00   Societate
2752 0

Într-o țară în care producția de deșeuri medicale atinge cote alarmante, preocupările legate de gestionarea și eliminarea acestora devin din ce în ce mai stringente.

Cu un volum anual estimat la peste opt mii de tone, Republica Moldova se confruntă cu provocări semnificative în acest domeniu vital pentru sănătatea publică, notează Noi.md cu referire la moldova1.

În ultimii doi ani, preocupările legate de gestionarea medicamentelor expirate au devenit din ce în ce mai intense în Republica Moldova. Cu toate acestea, o inițiativă recentă a unei rețele de farmacii din țară a pus bazele unui program inovator prin care se colectează medicamentele expirate de la populație și apoi sînt transportate către fabricile specializate în distrugerea lor.

„În Republica Moldova nu există un cadru legal care ar oblige pe cineva să își gestioneze aceste deșeuri, corect. Dacă ne întoarcem la proiectul pe care împreună cu colegii de la farmacii l-am pus în aplicare, el este făcut și este realizat strict din dorința lor de a fi prietenoși cu mediul și consumatorii”, spune Ruslan Nercaș, expert de mediu.

Specialistul a mai adăugat că trebuie să înțelegem un lucru, medicamentele odată expirate, ele se transformă dintr-un bun de consum într-un deșeu periculos. Astfel, ne pomenim că medicamentele aruncate la întîmplare, principalul pericol aduc pînzei freatice, apelor de suprafață, ceea ce este un impact negativ asupra florei și faunei.


Deșeurile medicale prezintă o amenințare semnificativă pentru mediu din cauza substanțelor chimice și a patogenelor pe care le conțin. Eliminarea necorespunzătoare a acestora poate polua solul și apa, afectînd biodiversitatea și sănătatea umană. Gestionarea adecvată a deșeurilor medicale este crucială pentru reducerea acestui impact negativ. Este necesară implementarea unor politici și practici durabile, precum și educația publicului, pentru protejarea mediului și a sănătății pe termen lung.

1
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?