X 
Cutremure stiri: 500

Pericol după inundații: Cum să te protejezi de bolile cauzate de apa contaminată

17 sep. 17:29   Societate
2 ore in urma 681 0

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează populația despre riscurile de sănătate asociate cu inundațiile recente și vine cu recomandări pentru a evita apariția bolilor cauzate de contaminarea apei sau a alimentelor, transmite Noi.md

Potrivit sursei, ploile intense au dus la creșterea nivelului apei în rîuri, provocînd inundații în mai multe zone rezidențiale, inclusiv locuințe și surse de apă. Cele mai afectate sînt gospodăriile din zonele de centru și sud, unde apa a inundat beciuri, fîntîni și alte spații subterane. Aproximativ 100 de fîntîni publice și individuale au fost afectate în raioanele Cantemir, Leova și Hîncești.

Inundațiile cresc riscul declanșării și răspîndirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale, ca urmare a contaminării apei din apeducte și fîntîni.

ANSP subliniază importanța respectării unor măsuri preventive pentru a proteja sănătatea publică.

Recomandări pentru populație:
- Consumați apă potabilă numai din surse sigure (apeduct), apă fiartă sau apă îmbuteliată.
- Spălați bine sub apă curgătoare fructele și legumele înainte de a le consuma.
- Prelucrați termic produsele alimentare.
- Evitați să consumați produse alimentare nesigure.
- Utilizați materie primă și apă potabilă sigură la prepararea bucatelor.
- Spălați-vă pe mîini înainte de a găti și de a consuma alimentele; curățați ustensilele și suprafețele și utilizați materie primă igienizată.
- La apariția primelor semne de boală (precum diaree, vărsături, febră sau dureri abdominale), consultați imediat medicul și evitați autotratamentul.


Recomandări pentru Autoritățile Publice Locale:
- Asigurarea aprovizionării instituțiilor de educație, medicale și rezidențiale cu produse alimentare și apă potabilă sigură.
- Curățarea și dezinfecția fîntînilor și a izvoarelor inundate, utilizarea apei numai după rezultatele controlului conținutului de clor rezidual.
- Salubrizarea localităților, în special evacuarea nămolului de pe străzi și din curțile instituțiilor preșcolare și școlare, cu interzicerea accesului copiilor pe aceste teritorii timp de circa 17-20 zile.
- Spălarea și dezinfectarea rețelelor de apeducte afectate.
- Evacuarea apei și nămolului din fîntînele comunale de mină, urmată de dezinfecția acestora. Depozitarea nămolului evacuat în locuri special amenajate.
- Informarea promptă a populației privind situația meteo curentă și cea prognozată, precum și măsurile de prevenire a riscurilor pentru sănătate.

Se estimează că precipitațiile vor începe să scadă din 17 septembrie 2024, dar riscurile de inundații vor persista pînă cînd nivelul apei va reveni la normal. ANSP monitorizează situația epidemiologică și va oferi în continuare informații și recomandări pentru siguranța populației.

1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав