Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Perciun: Va fi introdusă o medie minimă pentru admiterea la pedagogie

9 aug. 2023,, 07:12   Societate
2915 0

Guvernul își propune să redea prestigiul meseriei de pedagog.

O spune noul ministru al Educației și Cercetării, Dan Perciun, potrivit căruia va fi introdusă o medie minimă pentru admiterea la pedagogie. Potrivit ministrului, o mare parte dintre elevii cu o medie a studiilor îndoielnică aleg pedagogia, fapt ce nu contribuie la consolidarea prestigiului acestei meserii, notează IPN.

Potrivit ministrului, începînd cu anul viitor, absolvenții de liceu care au medii mici nu-și vor mai putea depune dosarele în cadrul instituțiilor de învățămînt superior cu profil pedagogic. Dan Perciun spune că mai mulți factori, printre care salariile mici și plățile neformale colectate în instituțiile de învățămînt, au știrbit din prestigiul meseriei de dascăl.


„Circa 25% din cei care merg la buget, la pedagogie, au o medie de admitere mai mică de șapte. Unul dintre lucrurile pe care le vom face în primul rînd, dar deja începînd cu admiterea de anul viitor, este introducerea unei medii minime de admitere la pedagogie. Cred că este important să comunicăm societății că cei mai buni elevi merg să devină viitori pedagogi. Pedagogia trebuie să fie văzută ca o profesie prestigioasă din punct de vedere financiar și o profesie apreciată de către societate și la nivel de discurs, și la nivel de percepție publică. Trebuie să redăm prestigiul profesorului”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit ministrului, Educația este unul dintre domeniile în care statul investește cele mai multe fonduri, iar din acest motiv banii ar trebui gestionați mult mai eficient.

„Educația este sectorul care consumă cel mai mult din bugetul de stat, concurează din greu cu protecția socială. Sigur că sînt necesare resurse, dar totodată trebuie să gestionăm mai bine ceea ce avem la moment. Ne bucurăm de suportul partenerilor externi. De exemplu, în această săptămînă am anunțat un nou proiect în învățămîntul general, cumulativ fiind vorba de 60 de milioane de dolari sau 1,2 miliarde de lei, bani care vor fi destinați pentru construcția de noi instituții de învățămînt, renovări, dotări, formări pentru cadrele didactice. Dar în același timp, resursele noastre de pe interior trebuie cheltuite mai bine, mai eficient”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.

Banca Mondială a oferit Republicii Moldova aproape 60 de milioane de dolari pentru modernizarea sistemului de învățămînt. 40 de milioane de dolari sînt oferite în calitate de împrumut și 19,8 milioane de dolari – sub formă de ajutor nerambursabil. Potrivit proiectului, urmează să fie construite trei licee noi și reabilitate 15 școli și 15 grădinițe.

1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?