Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Colegiul Agroindustrial din Ungheni, mai atractiv pentru studenți

8 aug. 2023,, 08:30   Societate
2498 0

La fel ca universitățile, și unele colegii se bucură anul acesta de mai mulți studenți. Dacă anul trecut aveau locuri vacante și după al doilea tur de admitere, acum sunt instituții cu toate specialitățile completate practic. Secretul Colegiului Agroindustrial din Ungheni este modernizarea instituției.

De când acolo a apărut o seră inteligentă, tinerii au devenit mai interesați de meseriile în agricultură. Mai ales că criza de specialiști calificați în acest domeniu este foarte mare, iar, pe de altă parte, tot mai mulți fermieri aleg să-și digitalizeze munca, notează Noi.md cu referire la tv8.

Colegiul din Ungheni este prima instituție de învățământ din Republica Moldova, care se bucură de o astfel de seră, dotată în pas cu ultimele tehnologii. Aici, cei peste 300 de elevi încearcă să crească plantele după metode mult mai moderne decât au văzut în grădina de acasă. Pe lângă faptul că roșiile, castraveți, ardeii, dar și căpșunile și alte culturi se dezvoltă totalmente fără pământ, la fel de interesant este că temperatura și ventilarea din această seră se programează și pot fi ghidate de la distanță, adică din sala de clasă ori chiar de acasă.

Un element la fel de importat este că, datorită circuitului închis, în sera hidroponică se utilizează doar o treime din apa folosită, de regulă, în agricultura tradițională. Dar cu toate astea, plantele cresc aici de două ori mai repede, iar recolta este dublă decât în metodele clasice. Directorul colegiului spune că, imediat cum vor începe cursurile, elevii vor fi implicați în toate procesele de lucru în seră.

Instruirea după noile tehnologii în agricultură face ca absolvenții acestor cursuri să fie foarte apreciați în companiile agricole autohtone, unde e o criză acută de brațe de muncă, în special de specialiști calificați. Sera de ultimă generație a costat în jur de 300 de mii de euro, bani oferiți de Banca Europeană de Investiții, în cadrul proiectului „Livada Moldovei”.


Acum instituția așteaptă să fie demarată și a doua etapă a modernizării procesului educațional. Este vorba despre renovarea laboratorului de procesare a produselor horticole, dar și dotarea acestuia. Reprezentații colegiilor și școlilor profesionale cu specialități în domeniul agricol susțin că lipsa muncitorilor în agricultură, cu care se confruntă acum Republica Moldova, poate fi soluționată prin renovarea bazei tehnicomateriale a acestor instituții.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?