Transnistria stiri: 1307
Eurovision stiri: 494

Pascaru: Moldova are nevoie de un departament al moldovenilor de pretutindeni

21 dec. 2019,, 13:30   Societate
4949 12

Liderul Mișcării Naționale „Voievod”, Nicolae Pascaru, condamnă presiunile care au loc asupra școlilor moldovenești din Ucraina.

Poziția a fost exprimată după ce recent, Anatolie Fetescu, președintele Asociației Național-Culturale Moldovenești din Ucraina, a semnalat încercarea de a supune unor presiuni profesorii din școlile cu elevi de origine moldovenească şi cu predare în limba moldovenească.

„Agenții de propagandă români îi sperie pe colegii profesori cu închiderea, în anul ce vine, a claselor cu predare în moldoveneşte, în baza articolului 7 din Legea Ucrainei „Cu privire la educație” - a menționat Fetescu.

Nicolae Pascaru consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să reacționeze prompt la aceste provocări și să pună capăt oricăror conflicte.

„Noi, cei de la Voievod, credem că Moldova are nevoie de un depatament al moldovenilor de pretutindeni. Pentru că cultura și poporul nostru, istoria trebuie protejată. Avem nevoie de o organizație fie și neguvernamentală care să apere drepturile comunităților de moldoveni”, a reacționat Pascaru.


„Ne îngrijorează faptul că acum cînd Ucraina este slăbită după conflictele interne, se pune accentul pe tot acest naționalism agresiv. Vedem că împreună cu organizațiile pro-românești din Ucriana, ei încearcă să scoată de peste tot ce e legat de asociațile obștești moldovenești, centrele de cultură, etc. Vedem se insistă din școli să elimine limba moldovnească, care a fost dintotdeauna baza comunităților de moldoveni din Cernăuți, Hotin”.

Activistul a mai menționat că va înainta un demers Ministerului Educației, precum și Ministerului de Externe cu privire la înființarea Departamentului moldovenilor de pretutindeni

„Credem că departamentul va fi unul de succes, pentru că avem foarte multe cerereri de peste hotare. Un semnal este și mesajul lui Antolie Fetescu. Trebuie să-i auzim pe acești oameni”, a conchis Pascaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?