Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4065

Opinie: Orice persoană inteligentă salută păstrarea limbii ruse în Moldova

20 feb. 2021,, 11:44   Societate
6651 3

Orice persoană inteligentă poate numai să salute păstrarea limbii ruse, deoarece aceasta este o tendință pozitivă, progresistă și unificatoare la nivel național.

O astfel de opinie într-un comentariu pentru Noi.md a exprimat cunoscutul scriitor, publicist și traducător Boris Marian, fostul președinte al Uniunii jurnaliștilor din Moldova și fost redactor-șef al ziarului «Независимая Молдова», care urmărește atent discuțiile la această temă.

”Dacă cineva se simte lezat de faptul că bulgarii și ucrainenii comunică între ei în limba rusă, el este demn de milă”, a spus Marian.

Publicistul crede că dacă mai înainte reprezentanții intelectualității moldovenești nu aveau motive de nemulțumire, acum situația s-a schimbat radical.

”Da, pe timpurile sovietice au existat asemenea lucruri iritante, eu tot eram revoltat de rusificarea excesivă. Dar eu îmi amintesc bine cum în acei ani, pe valul renașterii spiritului național, marele nostru poet Grigore Vieru spunea: ”Noi ne cerem dreptul de a comunica, scrie, edita în limba maternă, însă noi nu dorim să fie lezate drepturile rușilor de la noi”. Eu am memorizat asta foarte bine”, a menționat Boris Marian.


El a atras atenția asupra faptului că acum nimeni nu împiedică dezvoltarea limbii moldovenești. Pentru aceasta există toate posibilitățile. Dar cei care-s împotrivă ca rusa să fie păstrată în Moldova, încearcă să pătrundă în aspecte ce nu țin de competența lor.

”Ei spun: ”Să învețe limba moldovenească!”. De acord, dar cum să o învețe vorbitorii de limbă rusă? Chiar și eu, care-s moldovean, citind anumite acte oficiale, în special juridice, nu întotdeauna înțeleg ce este scris acolo. Ele abundă de românisme, de tot felul de împrumuturi străine, prin care este greu să pătrunzi sensul. Dar ce e de făcut cu prospectele la medicamente, care-s atît de sofisticate că nu orice moldovean din talpă le poate înțelege?! Așa că în acest caz necesitatea traducerii în rusă nu este un moft, dar o chestiune vitală! De ce cineva trebuie să le refuze vorbitorilor de limbă rusă dreptul de a supraviețui?

De aceea – să comunice între ei cum doresc, iar moldovenii să aibă grijă de frumusețea și bogăția limbii lor. Și doritori de a o învăța vor fi mai mulți”, a subliniat cunoscutul scriitor, publicist, traducător și jurnalist.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?