X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Calitățile deosebite ale actorului Vasile Tăbîrță: Știa să delimiteze perfect cinematografia de teatru

9 mar. 10:00   Societate
2815 0

În acest an, s-au făcut două decenii, de cînd lumea artistică din Republica Moldova a rămas fără actorul Vasile Tăbîrță. În data de 1 ianuarie, el ar fi împlinit 75 de ani. Despre cel care a fost omul și actorul Vasile Tăbîrță a vorbit pentru Noi.md fostul său coleg, Sandu Grecu, directorul general al Teatrului Național "Satiricus Ion Luca Caragiale", Artist al Poporului, președintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova.

În interviul oferit recent pentru Noi.md, Sandu Grecu a vorbit nu doar despre calitățile actoricești ale lui Vasile Tabîrță, dar și despre caracterul personalității sale și despre felul cum acestea se transpuneau în jocul lui atît în filme, cît și pe scena teatrului.

"La noi, Vasile Tăbîrță a venit din alte două teatre: la început, a fost în «Ion Creangă», pe urmă la studioul lui Tudor Tătaru «Buciumul» și de acolo a venit la noi. Vasile se deosebea de toți, în primul rind, prin bunătatea lui și prin calitățile lui omenești. El a fost primit bine nu doar de colegii din generația lui, dar și de cei mai tineri. Și-a făcut foarte repede prieteni. Am apreciat foarte mult gestul lui că a acceptat să vină la «Satiricus», pentru că stilistica, tipologia lui ca personaj, ca actor în scenă ne era una necesară, noi nu aveam un astfel de tip de caracter".

Sandu Grecu a mai menționat că Vasile Tăbîrță știa foarte bine să delimiteze cinematografie de ceea ce înseamnă teatru.

"Putea foarte ușor să-și schimbe registrul, în dependență de faptul, dacă joacă în film sau în teatru, pentru că fiecare domeniu are specificul său. Or, Vasile, pentru că era un actor de excepție, știa să aleagă foarte bine mijloacele de exprimare atît pentru film, cît și pentru teatru, de aceea a și reușit foarte multe roluri de apreciat".


Vasile Tăbîrţă a fost actor de teatru şi de cinema. S-a născut în data de 1 ianuarie 1949 în satul Zăicani, raionul Rîșcani. Timp de 28 ani (1970-1998) Vasile Tăbîrţă a jucat pe scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din mun. Bălți. Acolo, a interpretat peste 50 de roluri în spectacole.

Mai multe informații despre actorii din Republica Moldova puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.

0
0
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?