X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Olga Goncearova: "Limba rusă va fi folosită pe scară largă în Moldova încă mult timp"

4 iul. 2022,, 15:45   Societate
4442 0

Limba rusă va fi folosită pe scară largă în Moldova încă foarte mult timp.

O astfel de opinie a exprimat președintele Consiliului de Administrație al Adunării Popoarelor din Moldova, fostul director general al Biroului Relații Interetnice, Olga Goncearova, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Ea a menționat că atunci cînd autoritățile ucrainene au decis introducerea limbilor regionale, partea moldovenească a avertizat colegii ucraineni în timpul consultărilor că ar putea exista consecințe foarte dificile și grave în legătură cu eliminarea limbii ruse în afara cadrului care a fost și este în realitate.

"Și am văzut acest lucru, din păcate. Dar vrem noi sau nu, astăzi limba rusă este folosită în Republica Moldova și va fi folosită destul de larg nu doar un an", a subliniat Olga Goncearova.

Ea și-a exprimat nedumerirea față de faptul că cineva este indignat de acest lucru.


"De ce nimeni nu se supără că limba engleză există și funcționează în India ca urmare a politicii imperiale a Marii Britanii. De ce nu vă deranjează conchistadorii spanioli, și toată America Latină care vorbește în limba spaniolă. Dar același lucru - 200 de ani în Imperiul Rus, și-a lăsat amprenta. În bisericile din Moldova, toate slujbele erau ținute în slavona veche. De aceea, avem ce avem. Acceptăm și continuăm să trăim și nu trebuie să luptăm cu limba și așa mai departe. Limba rusă în Moldova este limba în care putem comunica și ne putem bucura de comunicare", a declarat președintele Consiliului de Administrație al Adunării Popoarelor din Moldova, ex-director general al Biroului Relații Interetnice.

Potrivit ei, în țara vecină România, prin Carta Europeană a limbilor regionale și alte legi sînt protejate 20 de limbi, inclusiv limbi precum albaneza, rusina, rusa, ucraineana și multe, multe altele, iar această experiență ar trebuie s-o preia și Moldova.

"Trebuie să mergem în direcția corectă și să înțelegem că valorile universale corespund în totalitate și celor europene, și celor orientale și tuturor celorlalte valori", a subliniat Olga Goncearova.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?