Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

În Moldova trebuie păstrat statutul limbii ruse. Opinie

20 noi. 2021,, 13:00   Societate
4990 12

În Moldova, trebuie păstrat statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică.

O astfel de opinie într-un interviu pentru Noi.md a exprimat conducătorul Centrului de Analitică și Informare a Consiliului coordonator al compatrioților ruși din Republica Moldova, Mihail Sidorov.

El a menționat în Europa este recunoscut faptul, că mai toți locuitorii republicii posedă limba rusă. Se atrage atenție faptului, că problema utilizării limbilor este una delicată și să autoritățile moldovenești trebuie să acționeze foarte precaut în această direcție.

Institutele pentru drepturile omului din Consiliul Europei și ONU constată, că în Moldova în continuare nu se vede respectul pentru diversitatea culturală, lingvistică. Divizarea lingvistică și etnică se suprapune diferențierii conform principiului Est-Vest și aprofundează scindarea societății moldovenești în două grupuri: vorbitorii de limbă rusă și vorbitorii limbii de stat.

Astfel, instabilitatea politică și economică, politizarea problemelor utilizării limbilor a acutizat în ultimii ani tensiunile din societate și poate amenința coexistența pașnică, - se spune în concluzii.


Pentru aceasta, consideră Mihail Sidorov, este foarte important să se purceadă la elaborarea unui act normativ nou, care ar putea fi numit, spre exemplu, ”Cu privire la păstrarea, dezvoltarea și utilizarea limbilor în Republica Moldova”.

El trebuie să identifice clar situația juridică a limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. La elaborarea acestui document trebuie să fie folosite prevederile Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, să fie studiată experiența utilizării legislației lingvistice în alte țări. E foarte important ca la această activitate să fie atrași reprezentanții organizațiilor etnoculturale, a experților în domeniul relațiilor interetnice, a altor specialiști care vor interacționa cu parlamentul și guvernul”, a menționat conducătorul Centrului de Analitică și Informare a Consiliului coordonator al compatrioților ruși din Republica Moldova.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?