X 
Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1410

Numărul donatorilor de sînge din R.Moldova, în scădere

22 sep. 2022,, 20:00   Societate
2372 0

Numărul donatorilor de sînge s-a redus considerabil în perioada estivală, în timp ce necesitatea zilnică a componentelor de sînge este în creştere.

Astfel, în urma unei iniţiative, lansată de Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, zeci de angajaţi şi lucrători medicali de la Institutul de Medicină Urgentă au donat sînge în cadrul campaniei „Dăruieşte sînge, dăruieşte viaţă”, relatează Moldova 1.

Olga Pinteac activează asistent medical în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Femeia spune că este la a zecea experienţă în calitate de donator.

„La noi, în instituţie se petrec în jur de 50 intervenţii, în fiecare zi dintre care la jumătate din ele este necesar de transfuzie de sînge pentru pacienţi este un lucru vital”, afirmă asistentă medicală, Olga Pinteac.

De cîteva luni, Dorin Gudima este angajat la Institutul de Medicină în Blocul de operaţii şi zilnic vede cît de solicitat este sîngele sau plasma.


În fiecare zi avem foarte multe operaţii şi avem nevoie de lichid biologic, sînge, plasmă şi am decis că pot să contribui la societate şi să-mi aduc aportul meu personal”, afirmă asistentul medical, Dorin Gudima.

Cea mai mare cantitate este direcţionată către Institutul de Medicină Urgentă, unde zilnic sunt operaţi aproape 30 de pacienţi în stare gravă.

„Institutul de Medicină Urgentă utilizează şase litri de componente sangvine pe zi, pentru 20 de pacienţi de urgenţă şi zece pacienţi planici zilnic. Acesta este o cantitate foarte mare zilnică”, spune vicedirectorul Institutului de Medicină Urgentă, Diana Manea.

„Pe perioada de vară au crescut considerabil necesităţile în produse sangvine şi solicitărilor din partea instituţiilor medicale. Bineînţeles că numărul donatorilor a scăzut”, spune vicedirectorul Centrului de Transfuzie a Sîngelui, Doina Blanari.

Pentru a asigura instituţiile medicale din ţară cu sînge anual sunt necesari de 70 de mii de donatori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?