COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3016

Noile prețuri la benzină și motorină în versiunea ANRE

2 sep. 11:12   Societate
1057 0

Începînd de astăzi, zilnic, pînă la ora 12:00, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va publica pe pagina sa oficială prețurile maxime de vînzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.

Este vorba despre benzina COR 95 și motorină, fără denumire comercială. Astfel, prețurile afișate vor constitui un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară. Preţurile angro la carburanţi devin libere Potrivit unui comunicat emis de ANRE, anunțul vine după ce, pe 1 septembrie, au intrat în vigoare noile modificări la Legea privind piața produselor petroliere, care au înlăturat echivocul legislativ și carențele admise anterior, ca urmare a votării în aprilie 2021, a inițiativei deputatului Alexandru Oleinic.

Astfel Agenția a modificat decizia sa anterioară prin care a stabilit marjele la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat.

Totodată, a fost modificată marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, aceasta fiind redenumită în ”marjă comercială specifică”

”Nivelul marjei comerciale specifice a fost recalculat conform principiului stabilit anterior, cu excepția valorii indicelui de sporire a eficienței pieței produselor petroliere, redenumit în „coeficient de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere”, potrivit comunicatului emis de ANRE. Noile preţuri cu amănuntul Iată cum arată noile preţuri de comercializare a benzinei şi motorinei, potrivit calculelor ANRE:


La baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard „PC” stau 4 componente:

(1) „PL×CV” - Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și Cursul de schimb leu/dolar);

(2) „MC” - Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către ANRE);

(3) „AC” - Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);

(4) „TVA” – Taxa pe valoare adăugată (nu se modifică).

Agenţia susţine că a luat această decizie şi cu scopul de a stabili unui model echilibrat al pieței construit atît pe interesul consumatorilor, cît și al companiilor petroliere, în special celor mici. Totodată, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare, Agenția urmează să opereze modificări la Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, în partea în care aceasta contravine noilor prevederi legale.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X