X 
Transnistria stiri: 1375
Eurovision stiri: 499

Nivelul de poluare în Chișinău, cu mult peste norme în noaptea de Revelion

2 ian. 14:25   Societate
2573 0

Din cauza focurilor de artificii la miezul nopții, pe 1 ianuarie cantitatea de poluanți în aer în municipiul Chișinău au depășit norma admisibilă de 2,7 ori, au declarat reprezentanții Agenției de Mediu.

Potrivit specialiștilor, aerul poluat poate provoca efecte adverse asupra sănătății omului, cum ar fi boli cardiace, afecțiuni respiratorii sau pulmonare.

Pentru efectele sale colorate și vizual plăcute, în focurile de artificii se adaugă substanțe periculoase, precum metalele ușoare neferoase magneziu, bariu, potasiu și cele grele stronțiu, plumb și crom. În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi care contribuie direct la poluarea mediului ambiant, anunță Noi.md cu referire la radiomoldova.md

Petardele și focurile de artificii elimină o încărcătură masivă de elemente chimice formînd nori toxici, care rămîn în atmosferă timp de mai multe zile. La miezul nopții pe 1 ianuarie 2024, poluanții din aer în municipiul Chișinău au depășit norma admisibilă de 2,7 ori, iar în prezent aceasta nu este depășită, a declarat pentru Radio Moldova, șefa laboratorului pentru calitatea aerului, Natalia Platon.

„Cei mai mulți poluanți au fost depistați de specialiști la miezul nopții la 1 ianuarie. În prezent poluanții nu depășeșesc norma admisibilă. Aerul a fost poluat cu monoxid de carbon, dioxid de sulf. Aerul poluat poate provoca efecte adverse asupra sănătății omului, cum ar fi boli cardiace, afecțiuni respiratorii sau pulmonare”, a spus Natalia Platon.


Precizăm că la 1 ianuarie 2023 norma admisibilă la miezul nopții a fost depășită de 3,7 ori comparativ cu 2,7 ori la 1 ianuarie 2024.

0
1
1
6
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?