Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Nicolae Eșanu consideră licitația de la Aeroportul Chișinău - o bătaie de joc

29 feb. 15:15   Societate
2566 1

„Dacă vrei să atragi companii serioase, nu organizezi licitație în 30 de zile!”

Este opinia fostului reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu, cu privire la licitația cu strigare pentru darea în arendă a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), pe care Agenția Proprietății Publice (APP) o organizează repetat. Declarația a fost făcută miercuri, 28 februarie curent, la o emisiune de la N4, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„Eu cred că a privatiza sau a da în chirie obiecte valoroase în 30 de zile este bătaie de joc. Dacă tu, ca om de afaceri, nu știi din start că se va face concursul – ca om de afaceri, vezi din start o oportunitate -, în 30 de zile tu trebuie să faci o analiză a afacerilor tale, să vezi dacă îți permiți să te extinzi, după asta să decizi, să te duci să cauți investiții, să vezi condițiile. Și totul asta în 30 de zile? De aceea, repet, sunt o bătaie de joc toate concursurile care presupun investiții din partea cuiva într-un termen de 30 de zile.

Ca orice participare la o licitație presupune cheltuieli, cel puțin interne, pentru că, în loc să muncească, oamenii tăi lasă totul și lucrează pentru licitație, te pregătești, analizezi. Companiile serioase își fac planul de afaceri pe un an înainte. Ele nu stau să aștepte să vadă, poate în Moldova apare vreo oportunitate de afaceri în anul viitor. Eu înțeleg că cineva se gândește că, dacă Parlamentul se întrunește peste noapte și adoptă legile scrise pe genunchi, înseamnă că așa toată lumea lucrează, dar afacerile serioase nu sunt organizate așa”, a precizat Nicolae Eșanu.

Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) vor organiza o nouă licitație pentru spațiile comerciale de la aerogară, controlate anterior de Ilan Șor, întrucât doar două companii au depus dosarele. Este vorba de firmele „LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă”, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, într-un mesaj pe o rețea de socializare. Potrivit oficialului, „concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior”.


Anterior, în spațiul public, s-a vehiculat că firma „Lagardere Travel Retail” ar urma să câștige licitația lansată de Aeroport și APP. Presa scria că această firmă a provocat un scandal de corupție la un concurs similar de la Aeroportul Otopeni, România, care a devenit obiect al unui dosar penal instrumentat de Direcția Națională Anticorupție de la București. Deputatul PAS, Radu Marian, a infirmat aceste zvonuri și a declarat, la emisiunea Rezoomat, de la RLIVE TV, că e nevoie de companii serioase în Aeroport, nu de genul celei din Habarovsk.

La scurt timp, șeful interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, a anunțat că demisionează, iar directorul APP, Roman Cojuhari, a precizat că informațiile vehiculate sunt false, fiind un atac plătit de Ilan Șor.

18
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?