Eurovision stiri: 498
Transnistria stiri: 1343

Magistrații Curții de Apel Chișinău resping cererea fostului șef al PA, Viorel Morari

20 apr. 2023,, 14:26   Societate
3134 0

Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărîrea Judecătoriei Chişinău, sediul Rîşcani, din 18 aprilie 2022, privind anularea ordinului procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo prin care fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a fost demis din sistemul procuraturii.

Astfel, instanța a emis o nouă decizie prin care a fost respinsă ca neîntemeiată acțiunea înaintată de Viorel Morari împotriva Procuraturii Generale a R. Moldova și Consiliului Superior al Procurorilor privind contestarea actului administrativ, notează zdg.

Decizia a fost luată miercuri, 19 aprilie, de un complet de judecată format din magistrații Anatolie Minciună, Ecaterina Palanciuc și Veronica Negru.

Decizia este executorie de la emitere, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie.


Din februarie 2020, pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău este dosarul penal în care Morari este acuzat de amestec în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, următoarea ședință urmînd să aibă loc la 27 aprilie.

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat la 18 aprilie 2022 ordinul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din 12 august 2021 prin care fostul șef al PA, Viorel Morari, a fost demis din sistemul procuraturii. O hotărîre în acest sens a fost emisă atunci către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

ZdG a scris anterior că Procuratura Generală (PG) a comunicat că procurorul de caz a contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia primei instanței.

La 27 aprilie, procurorii au contestat decizia primei instanțe. Hotărîrea înca nu e definitivă. Cînd vom avea o decizie definitivă atunci vom decide cu privire la revenirea în sistem”, a declarat Mariana Cherpec.

În hotărîrea emisă, prima instanță a calificat decizia privind „încetarea raportului de serviciu cu Morari” drept ilegală.

În conformitate cu prevederile art.art.224-225 din Codul Administrativ, instanţa de judecată, se admite acțiunea în contenciosul administrativ depuse de Viorel Morari. Se anulează ordinul Procurorului General nr.1294-p din 12 august 2021 cu privire la încetarea raportului de serviciu, ca ilegal. Hotărîrea cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Rîșcani)”, se menționează în hotărîrea emisă la 18 aprilie de către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Viorel Morari a declarat că în aprilie 2022 că „este prematur de vorbit despre revenirea sa în sistem”.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. Eu nu pot să o contestez, dar vreau ca acest lucru să fie făcut, să se treacă toate etapele ca să nu rămînă loc pentru interpretări”, a declarat Morari pentru anticoruptie.md.

În 2021, PG anunța că prin ordinul Procurorului General Alexandr Stoianoglo a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari.

La 23 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Atunci, la solicitarea procurorului general, CSP a admis demersul cu privire la suspendarea lui Viorel Morari din funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție.

2
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?