X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Moldova va introduce rețete electronice pentru medicamentele compensate

9 ian. 21:15   Societate
3147 0

Medicamentele compensate în Moldova vor fi eliberate prin rețete electronice.

Acest lucru este prevăzut în regulamentul sistemului electronic eRețeta, pe care Guvernul îl va examina în ședința din 10 ianuarie, transmite newsmaker.md.

Potrivit documentului, dreptul de a elibera o rețetă electronică pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate va fi acordat nu doar medicilor de familie și specialiștilor, dar și medicilor de la ambulanță și medicilor care prestează servicii paliative pacienților la domiciliu.

Medicul va trebui să întocmească rețeta în sistemul eRețeta, indicînd IDNO al pacientului și certificînd rețeta cu semnătura sa electronică. Valabilitatea prescripției electronice va fi de 60 de zile pentru tratamentul continuu și de 10 zile pentru tratamentul ocazional.

Medicul poate, de asemenea, să scrie o rețetă de mînă pe hîrtie, dar trebuie să redacteze mai întîi rețeta în sistemul electronic.


Pacientul va putea să primească medicamentele rambursate cu rețetă electronică la o farmacie, prezentînd cartea de identitate. Personalul farmaciei va certifica eliberarea medicamentelor cu semnătura lor electronică în sistem.

Potrivit notei informative la proiectul de hotărîre de guvern, sistemul electronic va permite farmaciilor să evite erorile la eliberarea medicamentelor compensate. Doar în 2022, farmaciile au returnat Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) circa 2,4 milioane de lei pe care CNAM le-a transferat din cauza greșelilor farmaciilor.

Trebuie remarcat faptul că, în Moldova, pacienții cu anumite tipuri de boli, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, bolile respiratorii etc., pot primi medicamente și dispozitive medicale care sînt rambursate parțial sau integral din fondul CNAM. Lista medicamentelor compensate poate fi găsită la link-ul.

4
0
2
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?