Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4056

Moldova va găzdui Cupa de primăvară a "Jocurilor curate"

27 apr. 07:00   Societate
2403 0

În Moldova se va desfășura Cupa de primăvară a "Jocurilor Curate" - competiții pe echipe de curățare a spațiilor naturale de gunoi și de separare a deșeurilor.

Aceste competiții ecologice pe echipe de curățare a naturii de gunoi vor avea loc în patru regiuni ale Moldovei: Chișinău, UTA Găgăuzia, raioanele Căuşeni și Fălești.

Copiii, adolescenții și părinții lor vor concura la viteză, împărțiți în echipe.

Cele mai bune echipe vor primi cadouri frumoase. De asemenea, jucătorii vor primi un premiu separat la categoria "Cel mai bun Artefact".

Se știe că, de foarte multe ori, printre gunoaiele care poluează natura, se găsesc și artefacte foarte neobișnuite, demne de o atenție specială, ca simbol al faptului că civilizația noastră necesită o atitudine mai atentă față de natură.


Concursul va fi organizat de primarii satelor și de învățătorii din școli.

Conducători și organizatori ai competiției vor fi de voluntarii de la Pădurea Noastră SA.

Concursurile se vor desfășura în cadrul proiectului internațional "Jocurile Curate", care sînt organizate în Republica Moldova din anul 2023, datorită sprijinului activ al Fundației "ECODAVA".

De remarcat faptul că în Anului acțiunii de voluntariat, în cadrul CSI va avea loc ”Cupa Eurasiatică a Jocurilor Curate”.

În special, în perioada 20-29 aprilie, în Rusia și țările CSI vor avea loc "Jocurile Curate" - competiții de mediu în domeniul colectării și sortării gunoiului, reunite în campionatul emblematic "Cupa Eurasiatică a Curățeniei".

Sînt așteptate aproximativ 130 de jocuri în Rusia și 50 de jocuri în alte țări.

"Jocurile Curate" sînt competiții de colectare și sortare a deșeurilor, în timpul cărora participanții sînt împărțiți în echipe de până la 4 persoane. La fiecare Joc participă între 30 și 1.500 de persoane care pot colecta între 0,5 la 20 de tone de gunoi pe oră. Datorită elementului competitiv al turneului ecologic, fiecare participant colectează, de obicei, de 5-10 ori mai mult gunoi decît în timpul zilelor obișnuite de salubrizare.

Jocurile se desfășoară sub formă de festival: cu prezentator, muzică și picnic. Scopul "Jocurilor Curate" nu este doar de a curăța pădurile și corpurile de apă, ci și de a implica locuitorii în mișcarea de voluntariat de mediu, de a îmbunătăți și dezvolta teritoriile.

Fondatorul și conducătorul "Jocurilor Curate", Dmitri Ioffe, a numit simbolic faptul că în cel de-al zecelea an aniversar al "Jocurilor Curate" va avea loc un campionat la scară largă în zece țări din CSI "Cupa Eurasiatică a Curățeniei".

Potrivit acestuia, nu este vorba doar de un turneu, ci și de o parte a unui mare ecosistem de voluntariat pe care îl construiește proiectul "Jocurile Curate".

"Ecosistemului se alătură toți noii lideri de mediu, pe care îi formăm și îi sprijinim. Eco-liderii, la rîndul lor, influențează asupra răspîndirii practicilor ecologice în regiunile și țările lor. Unindu-ne în adevărate activități de mediu, ne îndreptăm cu toții spre o idee îndrăzneață - Cupa Curățeniei Pămîntului", a declarat Dmitri Ioffe.

2
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?