X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Moldova se va alinia la cerințele UE în ceea ce privește performanța în eficiența energetică a produselor

7 dec. 2022,, 19:26   Societate
2646 1

Reprezentanți din cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică au participat la workshop-ul privind suportul transpunerii noilor regulamente referitor la cerințele de etichetare energetică.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și discutate proiectele regulamentelor privitor la produsele cu cel mai mare impact energetic și anume: frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, televizoare și corpuri de iluminat.

La workshop au participat reprezentanți din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, reprezentanți ai Delegației UE în Moldova și experții Secretariatului Comunității Energetice, precum și responsabili de la Agenția pentru Eficiență Energetică și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului.

Conform prevederilor articolului 5 din Legea 44/2014 privind etichetarea produselor cu impact energetic, AEE asigură informarea tuturor grupurilor țintă asupra cerințelor de etichetare energetică a produselor cu impact energetic.

Menționăm că eticheta energetică este utilizată pentru a informa despre costurile operaționale ale aparatelor de uz casnic per categorie de aparat. Schema de etichetare include clasele de performanță ale produselor. Prin culori, cifre și informații se comunică utilizatorului gradul de eficiență energetică și caracteristicile funcționale ale produselor.


Începînd cu 1 martie 2021, eticheta pentru clasificarea consumului de energie al aparatelor de uz casnic a fost definitiv retrasă din spațiul european și a intrat în vigoare o nouă scară de valori, dezvoltată pe baza aplicării noilor reglementări delegate ale UE, publicată în Jurnalul Oficial European L .315 la 5 decembrie 2019, în adoptarea Regulamentului-cadru (UE) 2017/1369.

Eticheta energetică nouă oferă o indicație clară și simplă a eficienței energetice a produselor în momentul cumpărării. Îi ajută pe consumatori să compare produsele, să economisească energie și, astfel, să economisească la viitoarele facturi de energie la domiciliu.

Optînd pentru produse mai eficiente din punct de vedere energetic, acestea contribuie, de asemenea, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în întreaga UE.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?