COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 323 469(+1787)   TRATAȚI 302 147     DECESE 7386(+40 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7669

Moldova exportă 99% din mere în Rusia

23 aug. 17:51   Societate
608 0

Potrivit unui studiu realizat de Tatiana Burca, specialist în marketing în cadrul proiectului „Agricultură eficientă în Moldova” finanțată de USAID, în 2020, aproximativ 191 mii tone de mere au fost exportate din Moldova în Rusia, transmite Noi.md cu referire la infomarket.md

În același timp, Iranul reprezintă o amenințare serioasă la stabilirea prețurilor pe piața rusă, iar din 10 august, Rusia a ridicat restricțiile la importurile de la un grup de furnizori din Azerbaidjan de mere, cu un potențial total de export de 122 mii tone.

Potrivit Tatianei Burca, rezumînd concurența în creștere și dependența acută de, practic, singura țară importatoare, trebuie de remarcat vulnerabilitatea și instabilitatea înfricoșătoare a pozițiilor Moldovei pe piața merelor, care pune în pericol nu doar exportatorii, ci întregul sector. Expertul observă că, an de an, multe dintre oportunitățile din afacerea cu mere proaspete din Moldova rămîn nerealizate, spre deosebire de producătorii de prune, struguri de masă, iar din 2021 și caise, care și-au diversificat cu succes piețele de desfacere și și-au consolidat poziții pe noile piețe de export.

Reprezentantul USAID consideră că producătorii moldoveni trebuie să intre pe piețele netradiționale (Israel, India, EAU, România, etc.), profitînd de avantajul logistic și de condițiile preferențiale de impozitare la import.

În plus, agricultorii trebuie să: înlocuiască livezile vechi cu soiuri de club foarte marginale; elaboreze noi ambalaje de marcă și să introducă noi tehnologii de ambalare; îmbunătățească infrastructura post-recoltare; optimizeze lanțul de aprovizionare și, în același timp, prețurile.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽