X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4069

Ministrul muncii a spus ce încurcă autorităților să crească salariile

2 iul. 11:31   Societate
2441 1

„Nu putem crește salarii prin dictat. Ne încurcă elementele structurale ale economiei, pentru că nu au fost investiții. Creșterea salarială derivă din creșterea economică. De aceea, prioritatea numărul 1 a acestui Guvern este creșterea economică”. Astfel a răspuns ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, întrebat, în platoul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, de ce salariile în Republica Moldova continuă să fie mici.

„Ele sînt joase pentru că sîntem într-o perioadă de criză. Dar nu putem să generalizăm. În unele sectoare ele s-au mișcat, inclusiv în sectorul public. În educație am reușit, clar că nu pe potriva așteptărilor tuturor, dar lucrurile s-au mișcat. În 2024 am crescut salariul minim pe țară de la 4 mii la 5 mii de lei. Salariul mediu a crescut. Faptul că unele lucruri se scumpesc mult mai vertiginos, asta înseamnă că trebuie să găsim acele resurse pe intern”, a declarat Alexei Buzu.

Ministrul Muncii a adăugat că salariile vor crește în mod sustenabil atunci cînd și economia Republicii Moldova va deveni competitivă.

„Acum noi, de exemplu, „trezim” sectoare din agricultură care exportă în UE. În acel sector care va reuși să devină competitiv, să poată să vîndă mult mai multe mărfuri pe piața europeană, va putea să aibă resurse pentru a atrage și a crește salariile. În sectorul IT, pentru că sîntem competitivi, reușim să avem salarii adecvate. Cu toate problemele, în sectorul public, pe anumite sectoare, Guvernul a crescut salariile. Trebuie să mai creștem salariile? Da, urmează să identificăm resursele. Dar cu toții trebuie să înțelegem - creșterea salarială derivă din creșterea economică. De aceea, prioritatea numărul 1 a acestui Guvern este creșterea economică", a menționat Buzu.

O altă problemă este că avem cel puțin jumătate de milion de cetățeni cu vîrsta aptă de muncă care sînt în afara pieței muncii.

„Dintre aceste persoane, 133 de mii de femei sînt în afara pieței muncii pentru cu au responsabilități de îngrijire. Alții sînt în afara pieței muncii pentru că au anumite dizabilități, alții nu sînt interesați, alții intenționează să migreze în următoarele luni și nu-și caută un loc de muncă. O parte din ei sînt descurajați, pentru că nu au competențele necesare. Partea bună e că în 2019 erau aproximativ 700 de mii în afara pieței muncii. Am încercat să activizăm, dar oricum rămîne acest jumătate de milion. Asta înseamnă că există o resursă internă destul de semnificativă pe care nu o utilizăm”, a adăugat ministrul Muncii.
1
0
0
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?