X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Ministrul Mediului: locuitorii din R. Moldova nu vor rămîne fără apă

3 iul. 21:34   Societate
2961 0

Nu există riscul ca locuitorii din R. Moldova și din capitală să rămînă fără apă potabilă.

Asigurarea vine din partea ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, după ce autoritățile au emis avertizare hidrologică pînă pe 9 iulie, iar pe rețelele sociale au apărut filmulețe în care apa rîului Nistru este la un nivel extrem de jos. Potrivit oficialului, se speculează foarte mult pe acest aspect, iar situații de genul s-au întîmplat și în alți ani. În context, ministrul a făcut apel către cetățeni ca să consume rațional apa pe tot parcursul anului, transmite Moldova1.

„Sîntem permanent în legătură cu autoritățile din Ucraina, în timpul vizitei omologului ucrainean la Chișinău am avut niște discuții constructive. Am discutat și despre respectarea regulamentului pentru bazinul Nistru. În prezent, regulamentul se respectă, iar debitul este de 100 de metri cubi pe secundă. Se speculează foarte mult pe acest aspect, iar astăzi nu este nici un pericol de secare a Nistrului. Noi sîntem în perioada apelor mici, iar situații de genul s-au întîmplat și în alți ani. Lacul de la Dnestrovsc este un avantaj pentru că în situații de inundații este o barieră împotriva viiturilor. Astfel, în perioadă de secetă poți regla debitul care este necesar pentru apă potabilă. Nu este un risc de secare a Nistrului. Fac apel către cetățeni să consume rațional pe tot parcursul anului”, a spus Lazarencu.


Ministrul a vorbit și despre avaria de la sistemul de canalizare din orașul Tighina care a dus la revărsarea reziduurilor în fluviu.

„A fost o avarie la stația de epurare din Bender, noi ne-am sesizat. Din păcate, am reacționat peste un anumit timp, astăzi Agenția de Mediu și ANSP a publicat analizele și apele sînt în normă. Nu există nici un pericol pentru sănătatea cetățenilor. Avaria s-a reparat și lucrurile au revenit la normal. Aceasta s-a întîmplat din cauza echipamentului vechi. Cred că este important să dotăm Agenția de Mediu cu laboratoare care să fie în fiecare localitate de lîngă rîu”, a conchis ministrul.

De menționat că avertizările hidrologice au fost prelungite pentru cele mai mari rîuri pentru a treia săptămînă consecutiv. Nistru și Prut continuă să fie sub cod galben, iar în Răut situația este mai critică, fiind valabil codul portocaliu. Noile avertizări sînt valabile pînă în data de 9 iulie.

Ministerul Mediului a venit cu un răspuns la adresarea făcută de portalul informațional Noi.md, privind concluziile grupului de experți din R. Moldova și Ucraina, care s-au convocat în ședință de lucru la Chișinău pe data de 7 iunie.

“În cadrul ședinței, participanții au analizat riscurile ecologice și siguranța alimentării cu apă a populației, în condițiile scăderii debitului de apă în bazinul fluviului Nistru, constatînd că, la data de 7 iunie 2024, nu există riscuri pentru asigurarea cu apă a Republicii Moldova," este menționat în răspunsul secretarului de stat, Gheorghe Hajder.

1
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?