X 
Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4130

Ministrul culturii: „Artiștii s-au obișnuit să cîștige suplimentar pe cont propriu”

30 aug. 06:39   Societate
4 ore in urma 1217 0

Autoritățile trebuie să sprijine acele instituții de cultură care au un management eficient.

Declarația a fost făcută de Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unui interviu oferit pentru redacția Newsmaker.

”Din 2021, cînd am preluat funcția de ministru, subvențiile pentru teatre și colective de concert au crescut de la 143 milioane la 246 milioane de lei în acest an. A avut loc cea mai mare creștere a salariilor comparativ cu alți angajați bugetari — cu 25%. Dar, din păcate, sistemul de calcul al acestor salarii nu corespunde specificului artei. Cînd aplicăm legea finanțării bugetare la activitatea teatrelor, aceasta nu funcționează și este nedreaptă. Schimbarea acesteia este dificilă, deoarece necesită modificarea legii bugetului și a principiilor de calcul al salariilor.

Dar aceste salarii minime, pe care le asigură statul, nu sînt plafonul maxim. Tot ceea ce cîștigă artiștii reprezintă banii lor. Problema este că artiștii s-au obișnuit să cîștige suplimentar pe cont propriu, iar managerii permit acest lucru, neorganizînd munca colectivului astfel încît artiștii să primească un salariu decent. Dar există și colective care au rezerve serioase de bani pe cont și îi investesc în dezvoltarea colectivului. Trebuie să sprijinim acele colective care pot crește, pot cîștiga și pot asigura artiștilor și întregului personal nu doar un trai decent, ci și unul invidiat. În realitate, această oportunitate există pentru toți”, a spus Prodan.

Potrivit ministrului, deși metodologia de calcul poate fi îmbunătățită, suma de bani pe care statul o poate aloca pentru subvențiile lucrătorilor din domeniul artei nu va crește.


”Metodologia poate fi îmbunătățită, dar suma de bani pe care statul o poate aloca pentru subvențiile lucrătorilor din domeniul artei nu va crește. Oricum, trebuie să cîștige. Facem apel la teatre și alte colective pentru a dezvolta direcțiile de activitate care le vor aduce cele mai mari beneficii. Și îi vom sprijini în acest sens. Nu putem elabora un manual universal: „Faceți așa și totul va fi bine”. Fiecare teatru este unic. Dacă ar fi două teatre identice, le-am uni. Toate teatrele și colectivele sînt indispensabile pentru noi, sînt patrimoniul uman al țării. Și trebuie să le sprijinim. Sarcina managerilor cărora li s-a încredințat gestionarea acestui patrimoniu este să dezvolte o strategie de dezvoltare și să asigure bunăstarea tuturor membrilor colectivului. Și aceasta este o sarcină directă a managerilor, pentru care primesc salariul”, a spus Prodan.

1
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав