X 
Arşiţa stiri: 228
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4138

Variola maimuței. Încercarea numărul doi

29 aug. 13:00   Analitică
14 min. in urma 1710 0

La 14 august, 2024 OMS a declarat focarul de variola a maimuței, desfășurat în Africa, o urgență de sănătate publică de interes global. Noua epidemie a început cu un focar în Republica Democrată Congo. Boala sa extins apoi în Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda vecine. Potrivit OMS, de la începutul anului curent în Africa au fost înregistrate peste 15 mii de cazuri de infecție - mai multe ca pe parcursul întregului an precedent.

Infecția a reușit să se scurgă dincolo de continentul african. Astfel, pe 15 august, în Suedia a fost înregistrat primul caz de variolă a maimuței. Potrivit autorităților țării, infecția s-a produs în timpul șederii în Africa. Peste trei zile boala a fost raportată în Filipine. Acest lucru a determinat OMS să declare starea de urgență. Ultima dată acest statut a fost anunțat în timpul focarului de variolă din a.2022 și în timpul pandemiei de coronavirus.


Prima încercare

De fapt, variola maimuței nu a apărut ieri. În Africa de Vest și cea Centrală, unde virusul circulă în sălbăticie, oamenii sunt infectați în mod regulat de la animale. Mai mult, principalii purtători ai virusului sunt rozătoarele: șobolanii, șoarecii, veverițele.

Simptomele inițiale ale variolei maimuței includ febră, dureri de cap și musculare, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare. Cei afectați pot dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față și apoi se extinde în alte părți ale corpului, inclusiv la brațe, picioare și organe genitale, explică publicația. Variola maimuței poate fi transmisă prin mușcătura sau julitura unui animal, prin obiecte contaminate sau prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Nu există un tratament specific pentru virus. Majoritatea persoanelor infectate se recuperează în săptămâni numărate.

Așa că nimeni nu a acordat prea multă atenție acestei boli. Dar atitudinea față de ea s-a schimbat în urmă cu doi ani - căci epidemia de variola a maimuței trebuia să aibă loc în vara anului 2022, așa cum au promis medicii OMS. Într-adevăr, la începutul lui mai, 2022 au apărut primele rapoarte că variola maimuței a fost identificată într-un număr de țări europene. Primul caz de infecție a fost confirmat în Marea Britanie la un turist întors din Nigeria. Apoi au fost înregistrate alte zeci de cazuri în Portugalia și Spania.

Încă nu demult se credea, că acest virus e dificil să fie transmis de la om la om. Faptul, că au început să se îmbolnăvească oameni, care nu fuseseră în Africa, a fost o surpriză pentru specialiști. O surpriză și mai neplăcută a fost că în majoritatea cazurilor este vorba despre „bărbați care fac sex cu bărbați”, potrivit OMS. De exemplu, în Spania, primii 30 de pacienți au vizitat aceeași saună din Madrid. Marea Britanie, care este lider la numărul de cazuri, a mai spus că în fond s-au îmbolnăvit persoane gay și bisexuale .

„Oricine se poate îmbolnăvi de variola maimuței, dar la moment cel mai grav afectată este comunitatea LGBTQ+, în special bărbații care fac sex cu bărbați. Gay-ii și bisexualii sunt cei mai afectați, dar virusul are potențialul de a se extinde”, - amiralul de patru stele al armatei americane Rachel/Richard Levin încă în timpul focarului precedent a confirmat, că variola maimuței este boala homosexualilor.

Statisticile existente „sugerează că boala se extinde prin rețelele de socializare specializate în relații sexuale”, a spus Mateo Prochazka, epidemiolog-infecționist la Agenția Britanică de Sănătate Publică, care conduce ancheta. El a numit surprinzător faptul, că oamenii s-au infectat aparent prin contact sexual, deoarece acest tip de transmitere a bolii nu a fost înregistrat anterior în Marea Britanie.

Atunci, în urmă cu doi ani, societatea a fost sceptică cu privire la amenințarea unei noi epidemii. Un discurs video al avocatului german Rainer Füllmich, cunoscut pentru că în 2021 a numit pandemia de coronavirus o înșelătorie gigantică a OMS și a intentat un proces împotriva acestei organizații, a apărut pe internet și a căpătat popularitate. După un an, juristul susținea că variola maimuței este un al doilea plan al «guvernului mondial», cu ajutorul căruia se plănuiește aranjarea unei alte pandemii și înrobirea umanității. Primul, COVID-19, în opinia sa, „a eșuat”. „Acum ei (adică OMS – nota red.) au problema că foarte mulți oameni s-au trezit și se trezesc. Ei trebuie să vină cu o nouă narațiune. Și încearcă să redea aceeași poveste”, a argumentat Fülmich. Doctorul în drept a fost acuzat imediat că discursul său e un „fals, provocare și teorie a conspirației”.

«Eh, o dată și încă o dată»

În orice caz, acum doi ani a existat o oarecare confuzie cu epidemia. Deoarece comunitatea LGBT nu poate fi pusă în pericol, au fost făcute ajustări la proiectul Monkeypox 2.0. Se dovedește, că în acești doi ani virusul a suferit mutații și acum îi afectează nu numai pe gay și pe alții ca ei, ci și pe heterosexuali.

Poate că există într-adevăr o explicație științifică pentru asta. Astfel, potrivit medicilor, încetarea vaccinării în masă împotriva variolei în a.1978 a jucat un rol- cheie în această transformare. Parțial, vaccinul împotriva variolei oferea protecție și împotriva variolei maimuței. De-a lungul timpului, numărul persoanelor cu imunitate la ambele boli a scăzut, și așa au apărut condiții favorabile extinderii virusului. O situație similară a fost observată și cu HIV, care inițial era considerată boala unor anumite grupuri de populație, dar ulterior a devenit o problemă globală.

Vaccinul împotriva variolei oferă o anumită protecție și împotriva variolei maimuței, dar utilizarea lui este limitată din cauza efectelor secundare. Au fost dezvoltate noi vaccinuri, care încă nu-s utilizate pe larg.

De altfel, conform declarațiilor epidemiologilor, probabilitatea extinderii virusului variolei maimuței în țările CSI este extrem de redusă. Da, unele țări au interzis importul rozătoarelor. Da, populației i s-a spus încă o dată despre necesitatea respectării măsurilor de precauție și de prevenire, printre care principalul lucru este reducerea intensității contactelor cu populația locală, dacă vizitează Africa Centrală și de Vest, și sexul protejat - și experiența focarelor anterioare arată că prin măsuri de control epidemiologic oportune și eficiente este posibilă întreruperea lanțurilor de transmitere a virusului. Dar nu este nevoie să se introducă măsuri speciale.

Aceleași pronosticuri se referă și la noi, Republica Moldova. Adică, nu are rost să ne facem prea multe griji. Desigur, în urma declarației OMS, Agenția Națională de Sănătate Publică a mai precizat că, în conformitate cu recomandările OMS și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), se monitorizează situația epidemiologică a cazurilor de boală raportate în toată lumea.

Cei din departament au mai spus, că de la începutul acestui an în țară nu a fost semnalat niciun caz sau suspiciune de variola a maimuței, iar laboratorul Agenției Naționale de Sănătate Publică are capacitatea de a testa această infecție.

Propriu zis, aici am putea pune punct. Dar întrebările se mențin. Principala dintre ele -

Pentru ce?

Pentru ce s-a încercat de două ori accelerarea insistentă a aceleiași epidemii?

Prima versiune – este într-adevăr o maladie gravă, care trebuie abordată respectiv. Poate că anume așa și este. Dar împărtășind preocupările OMS, trebuie să ținem cont de datele apărute după epidemia Covid: s-a dovedit, că multe vaccinuri promovate activ dăunează sănătății mai mult ca boala în sine. (Și cum îi atacau pe cei care s-au împotrivit vaccinării totale, cum stigmatizau „anti-vaxxerii” !) .

În plus, izbucnirea variolei maimuței în Europa a dat naștere multor teorii ale conspirației despre legătura ei cu vaccinarea împotriva COVID-19. Teoreticienii conspirației atrag atenția, că există multe cazuri de îmbolnăvire în acele țări, care și-au vaccinat populația cu medicamentul AstraZeneca, creat pe baza unui adenovirus ce provoacă răceli cimpanzeilor.

«Un deputat britanic a postat pe Twitter: „Cine este surprins că, după ce milioane de oameni au fost injectați cu virusul modificat genetic al cimpanzeilor, acum există un focar de variolă a maimuței?” Postarea sa a primit 2.000 de retweet-uri și peste 6.000 de aprecieri», – menționează Reuters, subliniind că cimpanzeul nu este o maimuță, ci o primată, iar adenovirusul său nu are nicio legătură cu virusul variolei.

A doua versiune – ”Marea pharmă” este înfometată de profituri mari și dorește să repete succesul obținut în timpul pandemiei de coronavirus. Prin urmare, face tot posibilul să împrăștie măcar un fel de epidemie - cel puțin variola maimuței, care nu a mers din prima, poate că va „merge” de data aceasta, sau misterioasa „boală X” , la care a făcut aluzie șeful OMS Ghebreyesus, dar deocamdată este ceva ce nu a ieșit, sau, în ultimă instanță, să ne întoarcem la „bunul și vechiul covid” - și noi din nou auzim, că numărul cazurilor de boală a crescut brusc.

A treia versiune, conspirologică. După cum au remarcat unii publiciști, epidemia de coronavirus s-a încheiat exact în ziua, în care Rusia și-a început așa-zisa SVO în Ucraina. Ceea ce sugerează indirect, că pandemia, precum și toate componentele ei - blocaje, purtarea obligatorie a măștilor, vaccinarea forțată - a fost în mare măsură

dirijată si controlată. Pe baza acestui fapt, s-ar putea presupune că, dacă a fost nevoie de o nouă epidemie, înseamnă că războiul se va termina în scurt timp (pentru că ambele nu pot exista simultan). Cu toate acestea, evenimentele care se desfășoară în Rusia și Ucraina nu oferă niciun motiv să sperăm la încheierea conflictului. Nici tensiunile din Orientul Mijlociu nu inspiră optimism.

Există o versiune, conform căreia acum, că economiile multor țări occidentale trec prin nu cea mai bună perioadă, cetățenii trebuie cumva să fie distrași de la creșterea inflației, a prețurilor la benzină, a locuințelor și a serviciilor comunale, iar cea mai bună modalitate de a face acest lucru este o nouă epidemie.

Dar în aceste condiții, să introduci restricții precum blocajele și interdicțiile de călătorie în străinătate înseamnă să ruinezi complet economia globală, care trece deja printr-o perioadă dificilă. Cel mai probabil, dacă OMS în situația actuală va încerca să spună ceva asemănător, se vor răzvrăti chiar și cele mai disciplinate și ascultătoare guverne, cărora le pasă cumva să-și păstreze economiile. Iar dacă nu se vor răzvrăti ele, atunci cu siguranță se va răzvrăti populația acestor țări, pentru care, plus la celelalte nenorociri, orice restricție Covid ar fi desigur prea mult.

Așa că, cel mai probabil, proiectul «variola maimuței» se va împotmoli și de data aceasta. De fapt, deja s-a împotmolit. Același director al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vorbind pe 23 august la Geneva, la un briefing pentru misiunile diplomatice, a spus că lupta împotriva variolei maimuței va necesita o finanțare în valoare de 135 de milioane de dolari pe parcursul a șase luni . Și va necesita, nu avem nicio îndoială că banii vor fi valorificați. Dar nu se aude nimic despre noile valuri ale bolii.

Pe noi, locuitorii Moldovei, altceva ar trebui să ne îngrijoreze acum. Agenția Națională a Sănătății și Ministerul Sănătății anunță tot mai des despre creșterea îmbolnăvirilor cu Covid - spitalele din țară sunt supraaglomerate, doar în ultima săptămână numărul persoanelor infectate a crescut cu 40%! Chiar în ajunul Zilei Independenței, însăși președinta s-a îmbolnăvit de această boală și, prin urmare, nu a putut participa la evenimentele solemne.

Unii susținători ai teoriilor conspirației au afirmat deja, că în acest mod ne pregătesc pentru eventuala introducere a stării de urgență și anularea alegerilor prezidențiale. Pentru a preveni acest lucru, să luăm măsuri maxime de precauție.

Vladislav Bordeianu

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав