Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Ministra Justiției are un „plan B” în caz de blocaj în Procuratură

1 dec. 2023,, 07:45   Societate
1989 0

„Înțeleg îngrijorările, dar cred că procurorii curajoși nu trebuie să se teamă. Am încercat să am mai multe discuții cu reprezentanții Procuraturilor. Este adevărat că unii cumva au avut percepții îngrijorătoare.

Trebuie să înțelegem că Legea nr. 252 privind evaluarea procurorilor este mult mai clară, cu mai multe garanții. Procurorii pot prezenta suplimentar probe dacă au trezit dubii, au parte de un avocat, spectrul de informații solicitate sînt mai reduse, criteriile sînt mai îngustate. CSP este un filtru suplimentar. CSP va verifica, dacă se respectă drepturile. Dacă unii vor decide să plece, este dreptul lor. Legiuitorul a prevăzut asta”. Declarațiile aparțin ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și au fost făcute joi seara, 30 noiembrie curent, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, în contextul explunerilor șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și ale procurorului general interimar, Ion Munteanu, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„Este o reformă setată de Republica Moldova, un angajament asumat pe țară, este o necesitate. Ei trebuie să facă parte din acest exercițiu extraordinar și să cîștige încrederea societății. Atît timp cît este un procuror onest, cu declarații necesare depuse, nu văd unde ar fi îngrijorarea. Urmarea a vizitelor în teritoriu, situația s-a mai stabilizat”.

Întrebată dacă guvernarea are un „plan B” în cazul unui risc de blocaj instituțional, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că s-a discutat să se ia măsuri din timp. „Dacă va fi posibil de a începe procedura de evaluare pe grupuri – pe un nr. de procurori, după care pe altul. Sunt și o groază de dosare pe care se așteaptă rezultatele”.

„Venim cu încurajarea de majorare a salariilor și nu cu puțin. Ne dorim să le dublăm. Se va întîmpla treptat. Sumele vor fi prevăzute la formarea bugetului pentru anul 2024”.


Procurorii care nu trec procedura de evaluare totuși riscă să fie excluși din sistem și să-și piardă indemnizația de muncă acumulată pe parcursul activității sale. „Erau speculații legate de pensii, pensia rămîne în continuare. Există acest risc, dar tocmai că există atîtea garanții, fiindcă persoana lipsită de integritate financiară, nu are cum să activeze în sistem”.

În scurt timp, Comisia de evaluare a procurorilor își va începe activitatea.

2
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?