X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Ministerul vrea să aducă în școli mai mulți absolvenți

4 iul. 09:00   Societate
3349 0

Lipsă acută de cadre didactice în școli. Ministerul Educației anunță că va începe noul an școlar la fel ca la 1 septembrie 2023, cu un deficit de aproape 2000 de profesori.

Și asta cu tot cu pensionarii care continuă să lucreze, iar mulți pedagogi au norme didactice duble. Singura speranță sînt absolvenții facultăților pedagogice, iar Ministrul Dan Perciun spune ca a convins să se angajeze în școli în jur de 450 de tineri, aproape dublu față de anul trecut, notează noi.md cu referire la tv8.

„Tradițional noi aveam în luna septembrie 250 de tineri care mergeau în școli, astăzi, în luna iulie, avem deja 320, care au acceptat. Sperăm pînă la începutul lunii septembrie să putem să convingem în jur de 400-450 de tineri după absolvirea universității să meargă în instituțiile de învățămînt. Am făcut un efort, am mers în toate colegiile, facultățile pedagogice pentru a le prezenta această ofertă cu 200 de mii de lei indemnizația de încadrare”.

Cu toate eforturile ministerului, criza de cadre didactice din sistem se păstrează la același nivel ca anul trecut. Și asta luînd în considerați că mii de profesori lucrează peste normă, iar mulți sînt pensionari. Astfel, necesitatea sistemului nostru de învățămînt este de peste 8000 de cadre didactice.

„O să fie foarte similar cu cea de anul trecut, cred că oricum o să vorbim de 2000 de locuri vacante la început de an, care se ocupă tradițional prin cumul, profesori care predau mai mult de cele 18 ore, predau și 27 de ore, respectiv acoperă din contul suprasarcinii pe care o fac”.


Federația Sindicatelor în Educație salută eforturile autorităților și speră că în școli chiar vor ajunge mai mulți tineri specialiști. Totuși, susține că, în pofida promisiunilor, de regulă, numărul tinerilor care ajung să se angajeze este mult mai mic.

De asemenea, sindicatele susțin că cea mai eficientă metodă de a convinge tinerii să devină profesori este majorarea salariilor. Aceștia cer ca salariul în educație să fie egal cu cel mediu pe economie.

Amintim că, recent Guvernul a majorat indemnizațiile unice pentru absolvenții specialităților pedagogice din universități și colegii, sperînd că așa va putea completa măcar o parte din cele aproape două mii de locuri vacante din învățămînt. Astfel, absolvenții specialităților pedagogice din universități vor primi cîte 200 de mii de lei pentru primii cinci ani de activitate, dacă vor accepta să lucreze, conform repartizării, în școlile din orașe sau în sate. Iar absolvenții școlilor profesionale, care vor merge la muncă acolo unde le vor cere autoritățile, se vor alege cu o indemnizație unică de 160 de mii de lei.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?