X 
Transnistria stiri: 1322
Eurovision stiri: 494

Ministerul rus de Externe a condamnat inaugurarea la Chișinău a monumentului soldaților români care au luptat de partea naziștilor

29 oct. 2021,, 12:20   Societate
7096 4

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a condamnat deschiderea la Chișinău a unui monument al soldaților armatei române care au luptat de partea Germaniei naziste.

După cum a menționat în cadrul unui briefing reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, Moscova a atras atenția asupra faptului că, pe 26 octombrie curent, în centrul Chișinăului, cu onoruri militare și în prezența înalților reprezentanți ai Ministerelor Apărării și Culturii din Republica Moldova, a fost deschis un monument al comemorării soldaților armatei române care au luptat de partea trupelor Naziste.

"Este anul 2021 - aceasta nu este în toiul celui de-al Doilea Război Mondial, nu este perioada în care nu exista Tribunalul de la Nuremberg. Aceasta este situația în care deciziile Tribunalului de la Nuremberg sunt recunoscute ca fiind fundamentale pentru evaluarea acestor evenimente istorice și nu sunt supuse revizuirii. Pe monument a fost instalată o placă: "...80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de nord de către armata română". Este vorba despre invazia ocupanților româno-fasciști pe teritoriul URSS în 1941. Această acțiune este cinică. Și din cauza faptului că în 1937, pe același loc a fost ridicat un monument pentru a marca 20 de ani de la luptele din estul României în Mărăști și Mărășești în vara anului 1917, unde trupele ruse și române au opus împreună rezistență armatei germane", a subliniat Maria Zaharova.

"Condamnăm ferm această acțiune flagrantă de glorificare a complicilor criminalilor naziști, care a provocat o respingere bruscă chiar și în Moldova, ai cărei oameni prețuiesc amintirea faptelor soldaților sovietici, în primul rînd ale ostașilor lor. De ce autoritățile actuale uită de acest lucru? Solicităm Chișinăului oficial să nu se lase condus de forțe revanșiste, încercările lor de a falsifica istoria și să nu fie toleranți cu propaganda directă a ideilor naziste", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Trebuie remarcat faptul că societatea moldovenească este indignată de acest fapt, dar și o serie de ONG-uri și organizații au condamnat încercările unor grupuri interesate de a falsifica faptele istorice prin deschiderea monumentului "Cișmeaua generalului Georgescu Pavel Ion", în Parcul Valea Morilor, încercarea de a falsifica istoria și a glorifica trupele naziste care au trecut granița în 1941 și au fost oprite la Stalingrad.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?