Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Ministerul Mediului: "Nu vom permite transformarea locațiilor cu potențial turistic în cariere"

11 apr. 16:22   Societate
2047 0

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a mers în satul Horodiște din raionul Rîșcani, unde un agent economic vrea să extragă piatră dintr-o zonă stîncoasă cu potențial turistic, notează Noi.md.

Ministerul Mediului menționează că "primăria, consiliul local, dar și locuitorii din Horodiște nu sînt de acord cu faptul ca acolo să fie carieră. Chiar și așa, agentul economic nu renunță la intențiile sale".

Sergiu Lazarencu a spus că documentația de extracție are abateri. ,,Este foarte straniu că în 2013, Ministerul Mediului a scos la concurs această zonă pitorească pentru a fi transformată în carieră. Mai mult, am depistat că documentația are abateri de la legislație”, a menționat ministrul.

În context, oficialul a transmis un mesaj către agenții economici și toți cei care vor să extragă zăcăminte: ,,Nu voi permite ca locațiile cu potențial turistic să fie transformate în cariere. Vom iniția la Minister toate procedurile de încetare și anularea tuturor actelor care ar permite exploatarea minieră a stîncilor din satul Horodişte, care sînt o bogăție naturală, acoperite cu recife de corali.

Înțeleg foarte bine că și aspectele economice sînt importante, dar nu voi accepta ca acest lucru să se întîmple în spațiile care pot fi valorificate turistic, mai ales, în situația în care țara noastră are puține locuri cu oastfel de atractivitate”.


Amintim că anterior Noi.md a relatat despre un caz similar, cînd o locație cu potențial turistic, dar și importantă din punct de vedere arheologic, este pusă în pericol.

Situația revoltătoare a fost semnalată de către studentul facultății de Mediu a Universității Tehnice din Moldova, activistul de mediu Vladislav Sanduleac. Potrivit acestuia, "chiar în zona rezervației Țipova de pe teritoriul străvechii așezări, lîngă cetatea geto-dacică, pe platoul de observație a fost lansat un adevărat șantier de construcție".

După ce problema a fost semnalată de activitst și relatată de Noi.md, Agenția Națională Arheologică a anunțat că a inspectat zona.

1
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?