X 
Cutremure stiri: 500

Ministerul Apărării: "Nu avem nicio legătură cu construcția complexului de la Berești"

24 iul. 13:30   Societate
11516 0

În rețelele sociale, au apărut mai multe postări, precum că la primul complex logistic multimodal din Moldova, care urmează să fie construit la Stația Feroviară Berești din Ungheni, ar urma să fie efectuate și niște operațiuni de transmitere de către NATO a armamentului pentru Ucraina, notează Noi.md.

În contextul unor asemenea informații, redacția Noi.md s-a adresat cu o solicitare către Ministerul Apărării. În răspunsul instituției, se arată următoarele:

"În urma discuțiilor purtate cu specialiștii din domeniul logistic al Ministerului Apărării, vă informăm că instituția noastră nu are nici o legătură cu construcția complexului logistic multinodal din Moldova, care urmează să fie la stația feroviara Berești din Ungheni".

La fel, cu o solicitare, ne-am adresat și Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), care, în data de 10 iulie curent, a prezentat și a identificat trei opțiuni viabile de amplasare și configurare a acestui complex logistic multimodal. Pînă la publicarea acestui material, instituția nu a venit cu vreun răspuns.

Amintim că, potrivit MDED, "complexul va fi construit pe un teren de aproximativ 18 de hectare, proprietate a statului".


"Proiectul prevede dezvoltarea unei infrastructuri moderne care să acopere toate tipurile de transport terestru de mărfuri. Aceasta va include căi de acces feroviare și rutiere, macarale pentru containere, platforme de operare a mărfurilor și depozite, asigurînd astfel o operare eficientă și rapidă.

Obiectivul principal al proiectului este transformarea terminalului Berești într-un nod logistic regional. Acesta va facilita accesul Republicii Moldova la coridoarele de transport internaționale, contribuind astfel la integrarea țării în rețeaua globală de transport și logistică. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea economică și competitivitatea Moldovei pe piața internațională", se arată în comunicatul ministerului.

Instituția mai precizează că "varianta selectată de factorii de decizie va permite operarea a aproximativ 200.000 de camioane anual, echivalentul a 4 milioane de tone de mărfuri".

"Această capacitate de operare este crucială pentru a răspunde cererii în creștere și pentru a asigura un flux continuu de mărfuri prin complexul logistic. Astfel, complexul va deveni un punct în rețeaua de transport regional. Compania internațională implicată în proiect va continua elaborarea studiului de fezabilitate, detaliind valoarea investițiilor necesare și modelul de funcționare și gestionare a complexului".

2
3
0
1
34

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав