Proiectul de lege a fost susținut în lectura a doua de 77 de deputați.
Inițiativa legislativă, elaborată de președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca, urmărește simplificarea procedurilor de modificare ulterioară a actului normativ național. Pînă în prezent, lista produselor și substanțelor permise pentru utilizare în producția ecologică era aprobată prin Hotărîre de Guvern, care trebuia modificată anual, conform amendamentelor regulamentelor UE. Respectiv, prin adoptarea acestui proiect de lege se propune ca lista aprobată prin ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi modificată anual, pentru a transpune amendamentele efectuate în actul UE.
Documentul mai propune o perioadă de tranziție atît pentru operatorii ecologici, cît și pentru organismele de control pentru a se conforma cerințelor prevăzute în Legea privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, adoptată în 2023, precum și prevederilor din actele normative de punere în aplicare a acesteia. Astfel, operatorii ecologici vor iniția procedurile de conformare la cerințele Legii 237/2023 începînd cu 1 ianuarie 2025 și, pentru culturile de toamnă, începînd cu toamna anului 2024.
Proiectul de modificare a Legii privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Adăuga comentariu