Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

„Milioanele nejustificate” ale lui Andrian Candu, în atenția altor judecători

27 iun. 09:53   Societate
1784 0

Cauza fostului președinte democrat al Parlamentului și finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI), redistribuită.

Totul, după ce judecătoarea Ecaterina Negru, care se regăsește în complet, a depus cerere de demisie. Pauza intervine după ce timp de aproximativ un an nu a avut loc nicio ședință, așa cum instanța a admis cererea apărătorului lui Candu care a solicitat efectuarea unei expertize financiar-contabile. Acțiunea în instanță a fost inițiată în 2022, în contextul în care ANI anunța că ar fi depistat în cazul ex-speakerului o „avere nejustificată” în valoare de 4,3 milioane de lei, constatare cu care acesta nu este de acord.

Procesul a fost suspendat pe 3 aprilie 2023 și urma să fie reluat în aprilie curent. După o ședință amânată, în data de 27 mai s-a dispus redistribuirea dosarului, așa cum judecătoarea Ecaterina Negru se regăsește în lista judecătorilor care și-au anunțat plecarea din sistem, iar cererile lor au fost aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat o anchetă și a efectuat percheziții la domiciliul, dar și în alte locații atribuite lui Andrian Candu, după ce ANI a informat despre depistarea unei averi nejustificate de 4,3 milioane de lei.


Conform oamenilor legii, în perioada ianuarie 2015 – iulie 2016, Candu ar fi obținut o cotă parte dintr-un SRL local, precum și că și-ar fi suplinit bugetul familiei cu mijloace financiare nejustificate, în valoare de aproape 800.000 de lei.

„De asemenea, în perioada august 2016 – martie 2020, demnitarul și-ar fi majorat averea cu mijloace financiare și bunuri imobile, utilizând în acest sens bani din surse nejustificate, în sumă de aproximativ 4,5 milioane de lei. Pentru fortificarea probatoriului, ofițerii și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul familiei fostului deputat și în alte trei imobile deținute în proprietate de către acesta. Ex-președintele Parlamentului a fost recunoscut în calitate de bănuit și audiat la CNA”, se arăta în comunicatul CNA.

Fostul şef al Legislativului a declarat că pledează nevinovat şi i-a îndemnat pe jurnalişti să-i studieze declaraţiile de avere.

La rândul său, avocatul fostului speaker a menționat că acţiunile organului de urmărire penală sunt „corecte şi benefice”.

„Toată bănuiala se bazează pe actul de constatare al ANI. Dar toate acţiunile organului de urmărire penală cred că sunt corecte. Cel puţin, noi cu domnul Candu considerăm că sunt benefice pentru că organul de urmărire penală doar în cadrul unei cauze penale poate să cerceteze multilateral toate circumstanţele, să verifice toate probele, să stabilească adevărul”, a explicat apărătorul.

Pe 1 martie 2022, inspectorii de integritate au emis act pe numele lui Andrian Candu după ce au constatat discrepanţe dintre venituri şi cheluieli de 4.355.764 de lei.

3
1
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?