X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Măsurile de securitate din școli ar putea fi înăsprite

14 oct. 2023,, 13:30   Societate
3158 0

Elevii nu au voie să vină la şcoală cu obiecte interzise, dar unii sfidează regulile.

De la începutul anului şcolar au fost înregistrate deja două incidente in care au fost răniti elevi. La intrare în şcoală, elevii nu sînt verificați, iar profesorii mizează pe responsabilitatea părinţilor. Poliţia recomandă Ministerului Educaţiei să înăsprească măsurile de securitate, iar una din soluţii ar fi dotarea instituţiilor de învăţămînt cu dispozitive speciale de detectare a obiectelor periculoase.

Angelina Ungureanu, jurnalist TVR Moldova: „În primele nouă luni ale acestui an sînt înregistrate 148 de incidente cu implicarea a 262 de elevi, cu 40 de cazuri mai mult în comparaţie cu anul trecut. Acestea au avut loc atît în timpul orelor, cît şi în adiacentul instituţiilor de învăţămînt. Cele mai frecvente nereguli sînt bătăile şi violenţa verbală. Din numărul total de elevi, puţin peste jumătate au fost agresori, preponderent cu vîrsta între 10 şi 14 ani”.

Incidente și infracţiuni în rîndul elevilor

2023 2022


INCIDENTE 148 108
ELEVI IMPLICAŢI 262 211


Cel mai recent incident s-a produs într-o curte de bloc din Chişinău. Doi elevi de la Liceului Teoretic "Mihai Viteazul" s-au luat la bătaie, iar unul dintre ei a fost rănit cu un obiect ascuţit. Școala a inceput o anchetă și a stabilit că agresorul, elev in clasa a 9-a, era in grija unor vecini pentru că părintii erau plecati peste hotare. Scandalul ar fi pornit de la o fată.

Nellly Berezovschi, directorul Liceului "Mihai Viteazul": Nu-l poţi percheziţiona pe copil, căci nu am acest drept. De aceea mai mult e o percepere personală. Ei au făcut-o înafara instituţiei, fiindcă la noi totul e monitorizat. Săptămîna aceasta şi săptămîna viitoare au loc discuţii serioase în fiecare colectiv din clase”.

Școlile au elaborat regulamente interne care sînt aduse la cunoştinţa profesorilor, elevilor și părinţilor.

Vera Bogaci, director adjunct, Liceul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici: „Ceva întîmplări sau dacă cineva l-a abuzat fizic, poate chiar emoţional, el poate să scrie. Poate are teamă de profesori sau faţă de alţi colegi, el poate să scrie anonim bileţelul şi îl aruncă în cutia de încredere. Sustragem odată în săptămînă din cutia de încredere toate bileţelele. Analizăm”.

Datele poliţiei arată că cele mai multe incidente au loc în şcolile din localităţile rurale, iar cel mai frecvent sînt implicaţi băieţii.

Aliona Dragomireţcaia, reprezentant INSP: „Ca recomandare pentru instituţiile de învăţămînt este de a întări acea securitate a sediului. De a dota instituţia cu diferite utilaje care să poată identifica acele obiecte din metal sau acele obiecte interzise. La fel, de a întări paza. Adresez părinţilor de a acorda o atenţie mai mare copiilor”.

Dan Perciun, ministrul Educaţiei: „În general, există o discuţie împruenă cu cadrele didactice privind accesul în instituţii şi aisgurarea pazei pentru instituţii. Eu cred că nu trebuie să ajungem la situaţia cînd trebuie să verificăm oricare ghiozdan, dar trebuie să găsim soluţii viabile pentru toată lumea”.

Părinţii ar trebui să verifice ghiozdanele copiilor și să le reamintească despre drepturi, dar şi despre obligaţii pe care le au in societate.

În total, 340 de mii de elevi frecventează regulat instituţiile de învăţămînt din ţară.

3
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?