X 
Preşedintele stiri: 4158

Măsuri de sprijin pentru fermieri, votate de Parlament

13 sep. 19:20   Societate
4 ore in urma 416 0

Proiectul de lege care prevede măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă a fost votat vineri, 13 septembrie curent, de Parlament în primă lectură și în a doua lectură.

Acesta prevede suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de 6 luni. De asemenea, va fi restructurată, reeșalonată sau, după caz, suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate față de creditori prin negocierea părților. Proiectul prelungește și garanțiile financiare emise de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, anunță Noi.md cu referire la realitatea.md

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, a declarat în plen că anul 2024, din punct de vedere al condițiilor meteorologice, este un an atipic, cu mai multe calamități naturale sub formă de grindină, secetă, furtuni de praf, înghețuri tîrzii de primăvară. Toate au afectat starea agriculturii.

„Seceta a afectat, potrivit datelor preliminare, 69 de mii de hectare în proporție de 60-70%, 44 de mii de hectare sînt cu grad de afectare de 71-80%, 57 de mii de hectare au aproximativ un grad de afectare de 81-100%. Ploile și vîntul puternic au afectat peste 7200 de hectare, dintre care circa o mie de hectare cu grad de afectare 81-100%. Grindina a afectat peste 4 mii de hectare. Înghețul tîrziu a afectat peste 3,8 mii de hectare, dintre care 1 300 au fost cu grad de afectare 61-70%, iar 2,2 – cu grad de afectare între 81-100%”, a menționat ministrul.

Măsurile decise de autorități vizează fermierii care au obținut credite, bunuri sau inputuri utilizate pentru activitățile agricole și ale căror culturi agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de seceta din 2024, iar suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50%.


Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac, a declarat că acest proiect trebuie îmbunătățit, întrucît de prevederile lui vor beneficia foarte puțini agricultori. Și aceasta din cauza criteriilor de eligibilitate care se referă la suprafețe și gradul de afectare, precum și la perioada în care au fost accesate creditele.

„Acum, să vedem, dacă un agricultor are o mie de hectare, dintre care 450 de hectare sînt afectate în proporție de 80%, el beneficiază? Nu! … Doi – dacă agricultorul a luat creditul pe 31 august? Tot nu beneficiază – cîți agricultori vor beneficia? 2? 35?”, a întrebat Radu Mudreac.

Tot el a propus două amendamente care nu au fost susținute decît de opoziție.

Proiectul de lege într-un final a fost votat în lectură finală de 75 de deputați. Cu el, speakerul Igor Grosu a încheiat ședința Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав