X 
Arşiţa stiri: 186
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1457

Mașinile fugarului oligarh Ilan Șor se ieftinesc

10 iul. 07:05   Societate
5050 0

Se ieftinesc mașinile fugarului oligarh Ilan Șor care au fost scoase la licitație. Timp de două săptămîni jumătate, prețul acestora s-a redus cu 20%.

Prima licitație urma să aibă loc ieri, dar a fost amînată din lipsă de participanți. Executorul Judecătoresc, Roman Talmaci, crede că oameni nu sînt interesați să participe, din cauza verificări minuțioase a provenienței banilor, dar și pentru că nu vor să se asocieze cu imaginea unei persoane compromise, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Astăzi urma să aibă loc această licitație la orele 10.00. Pînă ieri, la orele 17.00, potențialii cumpărători au avut posibilitatea să se înscrie la licitație, însă acest lot nu a manifestat interes. Prin urmare, nu s-a înregistrat nimeni pentru achiziționarea acestor bunuri. Vom dispune petrecerea unei licitații repetate cu reducerea prețului. Prețul va fi minus 20% de la prețul de piață”, a declarat executorul judecătoresc, Roman Talmaci.

Asta înseamnă un preț de peste 1 milion 500 de mii de lei pentru automobilul Bentley Continental și peste 225 de mii de lei pentru Volga din 1988.

Totuși, Banca de Economii, aflată în proces de lichidare, poate solicita ca automobilele scoase la licitație să treacă în proprietatea băncii, pentru a acoperi prejudiciul cauzat.


„Potrivit legislației, în termen de cinci zile, creditorul, în cazul dat BEM, are posibilitatea să depună o cerere de preluare a bunurilor date în contul achitării datoriei. Legislația garantează creditorului că poate să devină proprietarul bunului care a fost expus la vînzare și nu s-a vîndut. Aceasta este o modalitate de stingere a obligației către creditor”, a menționat executorul judecătoresc, Roman Talmaci.

Executorul Judecătoresc, Roman Talmaci, crede că oferta nu are prea mare priză la public, din cauza asocierii automobilelor cu Ilan Șor, fostul proprietar. Un al motiv ar fi procesul minuțios de verificare a provenienței banilor, obligatoriu la achiziție.

„Nu fiecare vrea să-și lege soarta personală de bunurile precedentului debitor. Este un factor care diminuează prețul, evident și nu numai în cazul respectiv, dar în toate cazurile. O declarație privind proveniența sumelor financiare, desigur că este un impediment care duce la scăderea prețului și atractivitatea bunului. În cazul bunurilor imobile faptul că persoana locuiește acolo tot joacă un rol semnificativ”, a declarat executorul judecătoresc, Roman Talmaci.

Cele două automobile ale lui Ilan Șor au fost scoase la licitație la data de 21 iunie, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Chișinău, pentru a recupera o mică parte din furtul miliardului. Una dintre regulile obligatorii ale licitației este ca cei interesați de oferte să-și poată justifica banii. La licitație pot participa atît persoane juridice, cît și fizice, însă cu exepția persoanelor din domeniul dreptului, cum ar fi avocați, procurori, judecători și executori judecătorești. Amintim că pe lîngă condamnarea la 15 ani de pușcărie, Curtea de Apel a decis în privința lui Ilan Șor încasarea prejudiciului adus de acesta în frauda bancară. Este vorba despre cinci miliarde de lei, pagube ce urmează să fie recuperate din înstrăinarea averii acestuia în folosul statului. Printre bunurile fugarului Ilan Șor, care ar urma să fie scoase la licitație în urma unei decizii a Curții de Apel se numără și trei imobile din capitală. O decizie în acest sens urmează să fie luată mîine, de magistrații la Curții de Apel.

2
3
0
5
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав